Ugrás a tartalomra

Bikapók, pannon gyík és tövisszúró gébics

2014. október 30. csütörtök
Bikapók, pannon gyík és tövisszúró gébics

A kerületi iskolások többsége járt már a Kamaraerdőben, a Duna-parton, a Hunyadi-szigeten vagy a Tétényi-fennsíkon, kezében feladatlappal azonban nem mindegyikük barangolta be a természetvédelmi területeket, hogy társaival összemérje tudását egy környezeti terepverseny keretében. A felső tagozatos diákok számára évente megrendezett programra - amelyet idén a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület szervezett - tizenhat háromfős csapattal nevezett be Budafok-Tétény kilenc iskolája.

A kétfordulós vetélkedőn a gyerekek gyakorlati és elméleti ismereteikről is számot adtak. Október másodikán a Tétényi-fennsík két kilométeres szakaszán - részben a tanösvényen - hajtották végre az állomásokon megkapott feladatokat, majd egy hét múlva a Herman Ottó Általános Iskolában mutatták be posztereiket. Ezt követően a kisebbek az utolsó magyar polihisztornak tartott és a "madarak atyjaként" is tisztelt, száz éve elhunyt Herman Ottóról, a nagyobbak pedig a fennsíkon élő ízeltlábúakról, gyíkokról vagy madarakról tartottak prezentációt. A gyerekeket az iskolák tanárai készítették fel, a terepverseny útvonalát Gergely Attila botanikus tervezte meg, a lebonyolítást és av zsűrizést pedig az egyesület önkéntesei végezték. A csaknem negyed évszázados múlttal rendelkező versenyen a vendéglátó iskola mindkét korcsoportban első helyezést ért el. A Her-manócskák (Molnár Attila, Szabó Noémi és Vaár Dániel) és a Her-manók (Galambos Réka, Lovász Barbara és Szabó Lilla Csenge) csapatát Patkóné Kiss Adél készítette fel.

Az előkelő második helyeket a Gádor Általános Iskola Süntök és Pillék csapata szerezte meg, míg az összesítésben a harmadik helyen a Barossi sasok (Baross Gábor Általános Iskola) és a Boroszlánok (Budai Nagy Antal Gimnázium) végeztek.

A díjakat Mészáros Péter, a Zöld jövő Környezetvédelmi Egyesület elnöke nyújtotta át a nyerteseknek, akik a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani Egyesület anyagaival, természetismereti könyvekkel, poszterekkel és egyéb kiadványokkal teli vászontáskát kaptak kitűnő teljesítményük jutalmául.

(Tamás Angéla)