Ugrás a tartalomra

Bíró Márti és "Storyja"

2014. június 19. csütörtök
Bíró Márti és

Bíró Márti a Palimo Story együttes énekesnője. A dávodi születésű fiatal lányt Both Miklós, a kiváló etnozenész fedezte fel tehetségkutató körútja során. Mint a Palimo Story zenekarvezetője, Both Miklós elmondta, a fiatal énekesnő számára ez a program teljesen új világot jelent. A kitűnő hangi adottságokkal megáldott tehetség erről úgy nyilatkozott: "Nekem ez olyan lehetőség, amely által megismerhetem Magyarország egy számomra új és ismeretlen arcát, remek csapatban, nagyszerű zenészekkel énekelhetek, és olyan tapasztalatokra tehetek szert, amelyek egész életemben meghatározók lesznek"... Bíró Márti csengő, de mégis átütő erővel bíró, karakteres hangját mi is megismerhettük a Kárpát-medencei borászok és zenészek találkozóján a budatétényi Rozáriumban.

Miért nincs otthonom címmel írtak dalt a kiváló hangú, csillogó tehetségű dávodi énekesnőnek, Bíró Mártinak. A dal elkezdte bejárni a saját útját, a zenészek szerint hamarosan akár a sztárok közé is repítheti az előadóját. Sok múlik persze a slágert előadó Palimo Story zenekar sikerén is.

Bíró Márti a szerencséjét, illetve a felfedezést annak is köszönheti, hogy Both Miklós, a Naprából ismert kiváló gitáros, énekes a nyakába vette az országot, hogy ismeretlen, tehetséges roma zenészeket kutasson fel. Tavaly őszi útja során a kiválasztottak közé végül Bíró Márti mellett Rácz Richárd salgótarjáni billentyűs, Balog Tamás Cérna mohácsi tamburás, Báder Dzsoni János kápolnai cimbalmos, Milák Richárd pécsi gitáros és Oláh Dániel Kobra jászapáti énekes került. ?ket egészíti ki Both Miklós és Csoóri Sándor Sündi mellett Gárgyán Zoltán és Sára Csobán szaxofonos, Horváth Péter dobos, valamint Kállai Géza basszusgitáros.

A projektből Palimo Story néven zenekar, dokumentumfilm-sorozat, valamint CD lett, amely a Fonó Budai Zeneház gondozásában jelent meg.

- Adta magát, hogy roma fiatalokra találjunk rá, hiszen vidéken a roma családokban évszázados hagyomány a zenélés. Négy héten át jártuk az országot Pécstől a Mátráig, megtettünk több mint tízezer kilométert, és rengeteg tehetséggel találkoztunk, a végén ki tudtunk volna állítani négy jó zenekart. Fájdalmas döntéseket is hoznunk kellett, amíg kiválasztottuk ezt az együttest - mondta Both Miklós az MTI-nek. - Bementünk a falvakba és megkérdeztük a lelkésztől, kinek van szép hangja. Aztán rátaláltunk olyan fiatalokra, akik helyi bulikon, esküvőkön zenélnek - tette hozzá Both Miklós. A közös produkcióra egyhónapos workshopon tanulták meg a számokat, a zenéket az autentikus részek kivételével Both Miklós írta, a szövegeket pedig Babiczky Tiborral közösen. Both Miklós és a Palimo Story nyáron turnéra indul, de hogy utána mi lesz, az sokban múlik az emberek fogadtatásán - nyilatkozta a zenekarvezető.

(VH-MTI)