Ugrás a tartalomra

Gondolatok Európáról

2014. május 23. péntek
Gondolatok Európáról

Egy plakátról egy arc mostanában azt kérdezgeti tőlünk, vajon mi is magyarok és európaiak vagyunk-e. Nehéz erről indulatok nélkül írnom. Nem olyan régen, úgy 25 éve - és előtte 40 évig - még nemcsak egy pártocska vezetőcskéje vonta kétségbe európaiságunkat, hanem Európa minden országában, amelyet nem szálltak meg a szovjetek, szokás volt Európából kifelejteni a megszállt országokat. Ha Európáról írtak és beszéltek, az számukra magától értetődően kizárólag a politikai Nyugat-Európát jelentette. Jólétben, szabadságban élve, az amerikai rakéták védőernyője alatt minket, szegény magyarokat kitagadtak még a földrészről is. Ezt a hagyományt éleszti fel most újra a plakát és az összes politikus, aki "vissza akar térni Európához", vagy képmutatóan az európai értékeket kéri számon.

Magyarországot történelmének 1000 éve, kultúrája az európai kereszténységhez és kultúrához köti. Furcsa, hogy vannak ma Magyarországon olyan politikusok és pártok, amelyeknek ez nem magától értetődő.

Nekünk nem kell bizonygatnunk, hogy idetartozunk. Nem "helyet kérünk" a nemzetek asztalánál, hanem ott a helyünk, ahol Európa ügyeiről döntenek. Képviselnünk kell nemzeti érdekeinket az Európai Unió intézményeiben, és választóként erős és egyértelmű felhatalmazást kell adnunk küldötteinknek. Ezért fontos, hogy minél többen részt vegyünk a május 25-i európai parlamenti választáson!

Elképesztően sok olyan kérdés dől el Brüsszelben és Strasbourgban, ami befolyásolja az életünket. Szokás az uborka görbületét felhozni példának, mert a bürokraták még ennek szabályozására is illetékesnek érezték magukat. De vannak ennél fontosabb ügyek is: mostanában engedélyezték például, hogy a mézen ne kelljen feltüntetni, ha genetikailag módosított növény pollenjét tartalmazza. Ez nagyon hátrányos a magyar méhészeknek, ezen változtatni kell. Folyik a vita az akác hasznosságáról és károsságáról, ami szintén sok munkahelyet érint hazánkban. A magyarországi fatömeg mintegy 30%-át adja az akác. A fiatalok munkanélkülisége a lakosság elöregedésével párhuzamosan az egész földrész jövőjét veszélyezteti. Az adóelkerülés veszélyezteti mindenhol a szociális biztonság fenntartását. Miközben az országban, így Budafok-Tétényben nagyon sok fejlesztés az Európai Unió segítségével valósul meg, van egy másik irányú pénzmozgás is, amikor a multinacionális vállalatok a magyar termelőket kiszorítva torzítják a magyar gazdaságot és piacot, és extraprofitot visznek ki. De nemcsak konkrét ügyekben, hanem elvekben sincsen egyetértés. A nemzetek Európája vagy az Európai Egyesült ?llamok a cél? Egyre több hatáskört kapjon Brüsszel, vagy inkább vissza kellene venni a mindent szabályozni kívánó bürokraták hatalmából? Bővítsük-e tovább az uniót, vagy inkább az eddig felvett országok együttműködését szilárdítsuk meg? Ezek a viták a jövőben fognak eldőlni.

Menjünk el a választásra, mert a mi jövőnk is múlik az eredményen!