Ugrás a tartalomra

Ünnepi Képviselő-testületi ülés kerületi díjátadó ünnepséggel

2015. március 13. péntek
Új taggal bővült a Budafok-Tétényi díszpolgárok sora: idén Dr. Gömöry Géza gyermekorvos kapta a megtisztelő címet
Ünnepi Képviselő-testületi ülés kerületi díjátadó ünnepséggel

Március 15-e alkalmából Budafok-Tétény Budapest XXII. kerülete Önkormányzatának Képviselő-testülete idén is ünnepi testületi ülést tartott, amelyen Karsay Ferenc polgármester külön köszöntötte a megjelent országgyűlési képviselőket, hivatali és intézményi vezető tisztségviselőit, díszpolgárait és volt polgármestereit.

A csütörtöki rendezvény díszvendége Berecz András, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Kossuth díjas ének- és mesemondó művész volt, aki nagy sikerű előadással emelte az esemény rangját.

A díjátadó ünnepségen elsőként a Sport 22 díjakat adták át. Ebben az elismerésben részesült Gyollainé Búzás Magdolna, a Gádor Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos tanára és Luhály József, a Budafoki Labdarúgó Club U-11 -es korosztályú csapatának edzője.

Budafok-Tétény Közbiztonságáért díjjal ismerték el Palojtay Gábor polgárőrnek, a Budafok-Tétény Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjának a kerületért végzett tevékenységét. Ugyancsak Budafok-Tétény Közbiztonságáért kitüntetésben részesült Varga András tűzoltó főtörzsőrmester.

A Képviselő-testület "Kultúra 22" díjat adományozott Sztavropulosz Szotirisznénak, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör gazdasági vezetőjének és a Budafoki Fúvósegylet karnagyának, Arató Lászlónak.

23. alkalommal adták át "Az év pedagógusa" címmel járó Mihalik Sándor-díjakat és a mellé járó elismeréseket. Idén is négy pedagógust díjaztak:

Beer ?gnest, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola énektanárát, Höltzl Antalnét, az Egyesített Óvoda Szivárvány Tagóvodájának vezetőjét, óvodapedagógusát, Nyitrai Tamásnét, a Budai Nagy Antal Gimnázium matematika-fizika-informatika szakos tanárát és Tóthné Matula Mártát, a Budafoki Herman Ottó Általános Iskola tanítóját.

A Képviselő-testület Tóth József-díjjal és "Az év intézményvezetője" címmel ismerte el Kukainé Békési Emese kémia, biológia szakos tanár, a Baross Gábor Általános Iskola igazgatója és Bodnár Tamás, a Budafok-Tétényi Hajós Alfréd Tanuszoda vezetője pedagógusi munkásságát.

Idén 16. alkalommal adtak át Jó tanuló, jó sportoló díjat, ezúttal a kerület három ígéretes fiatal tehetsége számára:

Kurdi Zsófia úszónak, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 8. a osztályos tanulójának, Schiszler Gellért sakkozónak, labdarúgónak, úszónak, atlétának, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 5. b osztályos tanulójának és Tóth Fanni úszónak, a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 7. a osztályos tanulójának.

Kiosztották a Környezetvédelemért díjakat is. Ebben az elismerésben részesült Mercs Éva, a Reneszánsz Hölgyek Társasága főtitkára, valamint Kőnig Ede, a Nagytétényi Polgári Kör vezetőségi tagja.

Az Év Budafok-Tétényi Vállalkozója díjat idén ifj. Gáspár Miklós vehette át.

Önkormányzatunk 1995-ben alapította a Budapest XXII. kerület - Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor telep - díszpolgára címet. A kitüntetésben olyan személyek részesülhetnek, akik a XXII. kerület gazdagítására munkálkodásuk során kiemelkedő életművet hoztak létre, vagy a kerület polgárai számára különösen jelentős tevékenységet végeztek és végeznek ma is.

Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015-ben a kerület díszpolgára kitüntetést Dr. Gömöry Géza gyermekorvosnak adományozta. A Képviselő-testület a díszpolgárokból álló kuratórium javaslata alapján hozta meg döntését.

Gömöry Géza 1941. június 20-án született Budapesten. Orvosi diplomáját 1966-ban a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosi képesítését 1970-ben szerezte meg. 1972-ben került a Nagytétényi úti gyermekorvosi rendelőbe körzeti gyermekorvosként. 2009-ig megszakítás nélkül látta el a körzeti orvosi feladatokat, egy idő után főorvosként, majd kerületi szakfelügyelő főorvosként. Munkáját 2009-ben a XXII. kerületi önkormányzat Egészségügyért Díjjal ismerte el. Jelentős környezetvédelmi és társadalmi tevékenysége, és azok között volt, akik Magyarországon bevezették a csecsemőúszást.

A mai napig praktizál, aktív nyugdíjasként segíti a kerületben helyettesítést kérő gyermekorvos kollégáit, a kis betegeket nagy szakértelemmel fogadva és ellátva.

A kitüntető cím átvételekor a kerület új díszpolgára úgy fogalmazott, nagyon hálás a kerületnek, hogy ennyi évtizeden át itt élhetett, dolgozhatott, és hogy mindehhez nagyon sok támogatást, segítséget kapott Budafok-Tétény vezetőitől, lakosaitól. Ez a hosszú és boldog történet egy sorsszerű véletlennel indult, amikor még ifjú korában az édesapjával épp itt szálltak le a vonatról és találtak egy kiváló horgászhelyre a nagytétényi Duna-parton - emlékezett vissza a kezdetekre kerületünk új díszpolgára, Dr. Gömöry Géza gyermekorvos.