Ugrás a tartalomra

Jubileum a nagytétényi könyvtárban

2014. szeptember 26. péntek
Jubileum a nagytétényi könyvtárban

Szebb, korszerűbb helyen olvashatnak egy éve a nagytétényiek. A nagytétényi városközpont megújításának részeként a könyvtár tavaly a zsinagóga épületében kapott helyet. Az intézmény az első évfordulóját ünnepelte meg a hónap közepén, egy rövid történeti áttekintéssel és vetítéssel. Az évtizedekig romos épületre rá sem lehet ismerni, főleg a belső térben, ahol egy éve a könyveké, a folyóiratoké és persze az olvasóké a főszerep.


A szolid jubileumi ünnepségen megjelent Szabolcs Attila, polgármester, országgyűlési képviselő, dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója és Farkas Ferenc régióigazgató. ?ket és a többi vendéget Szakács Edit, a nagytétényi könyvtár vezetője köszöntötte, majd Garbóci László helytörténész tartott vetített képes előadást a zsinagógáról és a helyi zsidóságról. Érdekes volt látni a régi felvételeket, hiszen ezeken még romos állapotban tűnt fel az épület, amely most már megújulva pompázik a jelentős uniós támogatásnak és az önkormányzatnak köszönhetően. Mint emlékezetes, Nagytétény központja 1,2 milliárd forintból szépült meg, a beruházás részeként újították fel a zsinagóga épületét is.

- Örülök, hogy megmenekült az enyészettől az épület és egy éve megszületett ez a könyvtár - zárta előadását Garbóci László. Szabolcs Attila polgármester lapunknak kifejtette: a városrész sokáig mostohagyermeke volt a fővárosnak, de az utóbbi években jelentős fejlődésnek indult. A központ rehabilitációja nagyon sokat jelent az itt élőknek, s úgy tűnik, az új könyvtár is, amely az egy év alatt hasznos közösségi hellyé vált - hallottuk a polgármestertől. Ezt támasztotta alá Szakács Edit, a könyvtár vezetője is, aki szerint tavaly óta mintegy tíz százalékkal nőtt a beiratkozók száma.

- Jelenleg hétszáz olvasónk van - mondta az intézményvezető. - Könyvtárunk egyre népszerűbb, érdekes módon elsősorban az óvodáskorúak fedezték fel, akik a szülőkkel jönnek "olvasni", foglalkozásokra. Az idősebbek, főleg a nyugdíjasok pedig az újságokat, folyóiratokat böngészik át naponta. Egyébként tízezer kötet vár itt az olvasókra - tette hozzá Szakács Edit.

Farkas Ferenc régióigazgató azt emelte ki beszédében, hogy ez a főváros egyik legszebb, de mindenképp a legkülönlegesebb könyvtára, hiszen egy műemléki épületben kapott helyet. - Annak ellenére, hogy a főváros a fenntartó, a kerületi önkormányzat vezetése a szívét-lelkét beleadta, hogy megvalósuljon ez a közösségi centrum - hangsúlyozta a régióigazgató. Dr. Fodor Péter főigazgató szintén nagy dolognak tartja, hogy sikerült megmenteni az épületet, hiszen az országban nem sok könyvtár működik zsinagógában. Az év végéig - a könyveken és az újságokon kívül - további gazdag programok várnak a könyvtár látogatóira.

(Temesi László)