Ugrás a tartalomra

Hoppál Péter Budafokon

2014. szeptember 26. péntek
Hoppál Péter Budafokon

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár országjáró körútja során járt a XXII. kerületben. A Budafok-Tétény Baráti Körök székházában tett látogatásakor kérdeztük a magyar kultúra jövőjéről, a kormány kultúrpolitikai elképzeléseiről.

- Milyen tervei vannak a kormánynak az előttünk álló négy évben a kultúra területén?

- A kultúra vonatkozásában csodálatos feladatok állnak előttünk. Láthatjuk, hogy sikerre tudtuk vinni például azokat a beruházásokat, azokat a kiemelt fejlesztéseket, amelyeket vállalt a második Orbán-kormány. Rég fejlesztették ilyen mértékben a magyar kulturális intézményrendszert. Hogyha csak az operaház előttünk álló fejlesztését nézem, már akkor azt mondhatom, hogy egy korszakos ügy, amire készülhetünk Magyarországon. Ami már elkészült: a Várbazár csodálatos épületkomplexuma, a Zeneakadémia gyönyörű épülete vagy éppen a Budapest Music Center és az Erkel Színház felújítása. Más kormányok idején évtizedek alatt sem történt ennyi kulturális infrastruktúra-fejlesztés. A harmadik Orbán-kormány legfontosabb célkitűzése, hogy a kulturális alapellátást minél szélesebb réteghez juttassa el. Hiszünk abban, hogy a kulturális javakkal való találkozás magasabb életminőséget ad a polgároknak, ami sok minden másra is kihat. Ha már gyermekkortól elkezdjük megszerettetni a kultúrát a fiatal generációkkal, akkor ők felnőttként már tudatos kultúrafogyasztókká válhatnak. Ezáltal az érzelmi intelligenciájuk fejlettebb és érzékenyebb lehet, és könnyebben helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon, ellenállóbbak lesznek a társadalmi problémákkal szemben.

- Milyen eszközökkel, milyen módszerrel érnék el mindezt?

- Olyan stratégiai eszközöket adunk az intézményrendszereinknek, amelyekkel bővíteni lehet a kulturális javakkal találkozók körét. Például a múzeumoknak, könyvtáraknak vagy a nagy kulturális intézményeinknek azt a feladatot adjuk, hogy próbálják meg egy év alatt öt-tíz százalékkal bővíteni a látogatóik számát. Természetesen ehhez eszközöket, szakembereket biztosítunk. Ha például a MÁV segítségével felhozzuk vidékről a diákokat az Operába vagy az Erkel Színházba, akkor olyan csodálatos élményben lehet részük, amelyhez vélhetően nem juthatnának, ha az állam ebben nem nyújt segítséget.

- Kívánnak-e abban is segíteni, hogy a körülöttünk lévő országok lakói saját nyelvükön ismerhessék meg a magyar történelmet, a magyar kultúrát?

- A kulturális diplomácia is kiemelt feladatunk. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külügyminisztérium együttesen felügyeli a Balassi Intézet hálózatrendszerét, amellyel 23 országban tartunk fenn magyar kulturális intézetet. Ezeken az intézeteken keresztül is nagymértékben tudjuk növelni az országunk iránti szimpátiát, például azzal, hogy kulturális programokat szervezünk, nyelvkurzusokat indítunk. Ezeken kívül jelentős magyar művészeket, előadóművészeket, zenekarokat és együtteseket viszünk ki külföldre ?zsiától Amerikáig. Az országunk iránti megbecsülés ezeken a produkciókon keresztül is erősödhet.

(Viszkocsil)