Ugrás a tartalomra

A vár ereje a védők lelkében van

2014. december 19. péntek
A vár ereje a védők lelkében van

- Nemrég átadták a felújított és kibővített Maci tagóvodát a Kereszt utcában, elkészült a felújított tüdőgondozó, korszerűsítették a szakrendelőt, református iskolája van a kerületnek, hamarosan átvehetik a sportolók a megújult BMTE Sportcsarnokot. Ez jó indítás egy új polgármesternek.

- Ezek az átadások az előző évek munkájának örömteli eredményei. Az eredményekben persze van részem, hiszen az előző években alpolgármesterként dolgoztam a kerületért. Itt azonban még nem lehet hátradőlnünk. Nagyon sok olyan beruházásunk is van, amely most indul el. Elkezdődnek a sportpálya-beruházások az intézményeinkben és sportegyesületeinknél. A BMTE-sporttelep felújítása elkészült, a Nagytétény SE fejlesztéseinél ötvenszázalékos szinten állnak a munkák, de napirendre vettük a budatétényi sporttelep felújítását is. Folyamatosan újítjuk fel a közterületi játszótereinket, jó úton haladunk afelé, hogy Budafokon új piac és közösségi tér épüljön a központban. Hatvan-hetven százalék esélyt adok annak, hogy a következő karácsonyi vásárt már az új piac épületében rendezik meg. A budafoki szakrendelő felújítása is folytatódik a belső korszerűsítéssel. Jelentős fejlesztések indulnak el annak érdekében is, hogy Budapest igazi bornegyede lehessünk.

- Milyen fejlesztésekkel valósulhat meg a Budapest bornegyede elképzelés?

- Komoly tárgyalásokat folytatunk arról, hogy az Oroszlános udvarba költözzön a borászok országos adminisztrációja, vagyis a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és hat borászszervezet, ezzel elindulhat egy régi álmunk, egy Kárpát-medencei Borközpont megvalósítása, ahol a magyar borvidékek bemutatkozhatnának a Budapestre érkező turistáknak. A Legyünk Budapest bornegyede! elképzelés ennél többről szól. Hosszú távon azt is szeretnénk, hogy, ha a kerületi pincék rendszeresen látogathatók lehetnének, szeretnénk bemutatni a mi borászainkat is, akik egyre színvonalasabb nedűket készítenek és egyre színvonalasabbak a vendéglátásban is.

- A budafoki bornegyed viszont csak akkor működik, ha jól megközelíthető, illetve ha nem egy ipari környezetbe jönnek a turisták bort kóstolni. Milyen fejlesztések várhatók ennek érdekében?

- Ezért is és a kerületiek életkörülményeinek javítása miatt is fontos Budafok belvárosának megújítása. A már említett piac és új közösségi tér mellett a központban átépítjük, felújítjuk majd a volt budafoki mozi épületét, ahol rendezvények és a közeli iskolák testnevelésóráinak a megtartására alkalmas termeket alakítunk ki. A Szent István téren szeretnénk újjáépíteni az eredeti országzászlót, mellette pedig létrehozni egy látványos, szép, új játszóteret. Fejlesztjük a közösségi közlekedést is. Németh Zoltán alpolgármester még fővárosi képviselőként érte el, hogy több milliárdot fordít a főváros a villamospálya felújítására és a buszközlekedés rendezésére. Az autóbuszokra most egy szűkös és balesetveszélyes megállóban lehet felszállni a központban. Az átalakítás során szeretnénk előnyben részesíteni a buszközlekedést, így gyorsabb lesz velük az utazás és biztonságosabb a felszállás. Ez lehetővé teszi ugyanakkor, hogy a Mária Terézia utca kétirányú legyen, erről azonban még nincs döntés. A legfontosabb, hogy jelentősen csökkentsük a forgalmat mind itt, mind a Kossuth Lajos utcában. Mindenféle változtatáshoz szeretnénk kikérni az érintettek véleményét, így sétálóutca is csak akkor létesülhet, ha az itt élő emberek ezt szeretnék.

- Mi az, ami ebből már jövőre megvalósulhat?

- Az új piac és az új közösségi tér már 2015-ben megvalósulhat. A közösségi tér elnevezéséről megkérdezzük a kerületieket. Ennek a megvalósulását én is nagyon várom, a terveink szerint szép teret hozunk létre, ahol jól érzik majd magukat az emberek. Befejezzük a Kossuth Lajos utcai homlokzatok felújítását is, ami már ebben az évben elkezdődött, több mint harmincmillió forintnyi pályázati pénzt fizettünk ki erre a célra. A felújításokat az önkormányzat a saját tulajdonú épületeivel kezdi, és hogy ezek környezete még szebb legyen, megszépült a Magdolna utcánál és a borászszobornál lévő kis park is. A pályázat a Kossuth Lajos utcában lakóknak továbbra is nyitott.

- Milyen fejlesztések lesznek ?s-Budafokon, vagyis a Péter-Pál utca körzetében?

- A napokban adtuk át a Péter-Pál utcai ökojátszóteret, ehhez reményeink szerint egy másik, úgynevezett bibliai játszótér létesül majd a közelben. A bibliai játszótér építésének előkészítésében a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista egyház is részt vett, és pályázó partnerei az önkormányzatnak. Megújul a stáció is az idén, és napirenden van a Szent Lipót-templom díszkivilágításának megvalósítása.

- Hiába próbál viszont az önkormányzat egységes, szép külsejű belvárost építeni, ha néhány épület ebbe belerondít. A Promontor Vendéglő ügye megoldódni látszik, mert egy vállalkozó felújítja, de a polgármesteri hivatal mellett egyre jobban lerobban az MSZP-székház épülete, és bezárták a Promontor pincéjét is, amely így szintén az enyészeté lett. Hogyan befolyásolhatja az önkormányzat, hogy ezekkel az ingatlanokkal is történjen valami?

- Az MSZP jelenleg is árulja a székházát, mert nem tudja fenntartani, ezért éktelenkedik egyre gyatrább állapotban Budafok közepén. Felajánlották megvételre az önkormányzatnak is, de ma már olyan állapotban van az épület, hogy a vételár hat-hétszeresét kellene a felújításra elkölteni, ráadásul nem tudjuk, hogy az önkormányzat mire tudná használni ezt az ingatlant. Azt megígérhetem, hogy minden segítséget megadunk ahhoz, hogy el tudják adni az épületet, és hogy visszanyerje a régi szépségét, akárki is lesz az új tulajdonos. A Promontorbor ingatlanát a felszámoló adta el. Megpróbáltuk korábban legalább a történelmi értéket képviselő ingóságokat megvásárolni, de ez nem sikerült. Nem tudjuk, ki az új tulajdonos, és mik a szándékai, de az épített környezet védelme érdekében mindent meg fogunk tenni, hogy valahogy megmentsük az itteni értékeket.

- A választások óta többezres tüntetések voltak a fővárosban és vidéken is a kormány ellen. Mi a véleménye erről?

- Ezzel kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy mi Budafok-Tétényben hogyan igyekszünk kezelni a feszültségeket. Meg kell hallgatni mindenkit, figyelembe kell venni az emberek álláspontját, meg kell hozni a többség által támogatott, közös döntéseket és ahhoz ragaszkodni kell. Olyan döntéssel viszont nem nagyon találkoztam, amellyel szemben ne lenne valamilyen elégedetlenség. Úgy gondolom, ha ezrek mennek az utcára, azzal foglalkozni kell, de nem elsősorban rendvédelmi eszközökkel, hanem konzultációk formájában. Ezzel el lehet szigetelni azokat, akiknek csak az a célja, hogy gerjesszék a feszültséget.

- Közeledik a karácsony. Ilyenkor még biztosan rengeteg polgármesteri teendő is van. Hogyan telik az advent, és hogyan tölti a karácsonyi szabadságát?

- Az advent Jézusról, a szeretetről, az egymásra figyelésről, a készülődésről szól. Ilyenkor a kerület vezetői nem utasíthatnak vissza semmilyen kedves meghívást, úgyhogy nagyon jól kell beosztani az időnket. A rendezvényeken való részvétel egyfajta szolgálat, és úgy tapasztaltuk, hogy igénylik is az emberek. Dobó István egri várkapitány egyik híres gondolata, hogy "a vár ereje a védők lelkében van", és nem elsősorban a falakban. Fontos, hogy az emberek érezzék, hogy nemcsak a nehézségeikben vagyunk velük, és osztozunk azokban, hanem az örömeikben is. A karácsony, illetve a szilveszterig tartó időszak mindenképpen a családé. Nagy a családom, hat gyermekem van, közülük a nagyobbak már házasok, így egy szűk családi összejövetel legalább harminc ember találkozását, együttlétét jelenti. Az év legkellemesebb pillanatai, amikor egyszerre mindnyájan békében, szeretetben együtt lehetünk.

- Mindenkinek megvan a fogadalma az új évre és a jókívánsága is. Ön mit fogadna meg a jövő évre, és milyen jókívánságai vannak a kerületieknek?

- A fogadalmam a kerületiek számára, hogy mindig a saját városrészünkért fogunk dolgozni, és mindig a lehetőségek maximumát próbáljuk megvalósítani ennek érdekében. Nem fogjuk ellazsálni a feladatainkat, és mindig a legjobb szándékkal, a legjobb tudásunk szerint, a kerületiek érdekében fogjuk meghozni a döntéseinket, és azokat végre is hajtjuk. Egy jól működő település jól működő közösségek összessége. A jó kívánságom az, hogy tudjuk megőrizni ezeket a közösségeket, ismerjük meg egymást minél jobban, hogy egyre többet adhassunk egymásnak és kaphassunk egymástól, hogy egyre több örömet leljünk egymásban.

(VH)