Ugrás a tartalomra

Gőzerővel építik a Szomszédok piacát

2015. február 25. szerda
Gőzerővel építik a Szomszédok piacát

A Laterex Építő Zrt. 2015. januárban vonult fel munkagépeivel az új piac területére. Elsőként a munkaterület durva tereprendezése, majd a felső humuszos talajréteg leszedése következett. Jelenleg - az épület alatti feltöltési munkákat követően - az épület alapozási munkáit végzik.

Nagy erőkkel zajlik a budafoki Szomszédok piacának építése Budafok belvárosában. Az erre elnyert körülbelül négyszázmillió forint fővárosi támogatáshoz közel ugyanennyit tesz hozzá a XXII. kerületi önkormányzat, ami részben pályázati önrész, részben az új piachoz kapcsolódó járulékos fejlesztések - például utak, közművek - költsége. A beruházás végre rendezi a Pécsi utca Városház tér és Duna utca közti szakaszát, új összeköttetéseket és parkolóhelyeket teremtve a piac környékén. - A fejlesztés előkészítésének kezdetétől sokat dolgoztunk azon, hogy a lehető legszélesebb körben egyeztessünk az új piac kialakításával kapcsolatban - mondta el lapunknak Karsay Ferenc polgármester. Hozzátette: az építkezés szemmel láthatóan jó ütemben halad. Most még csak az első résznél tartunk, amikor a csarnok épülete készül el. A második ütemben már az épületen belül zajlanak a munkálatok, amiket az árusok és az önkormányzat együtt végez. Az utolsó, befejező részben pedig a régi piac területén épül ki az új közpark. Ezzel párhuzamosan megnyílik a gépjárművek előtt a Pécsi utca Városház tér és Duna utca közti része. A fedett Szomszédok piaca már megfelel a XXI. század követelményeinek, és az időjárás sem akadályozza majd a családok bevásárlását.

- Törekszünk arra, hogy a lakosságot a legkisebb mértékben zavarjuk, az épület kontúrja miatt a Játék utcai építési kerítést áthelyezzük, de az utcában a közúti forgalom fennmarad, a parkolási lehetőség fog ideiglenesen megszűnni az építési terület előtt - tájékoztatta a Városházi Híradót Borbély Csaba főmérnök. Mint elmondta, az építési terület körülbelül 5300 négyzetméteres. Jelenleg több négytengelyes teherautó és egy kombi földmunkagép dolgozik rajta, de szükség esetén többet is munkába tudnak állítani.

A felső, humuszos talajréteg eltávolítása során 1015 köbméter talajt mozgattak meg a gépek, ezt követően több mint 2800 köbméternyi feltöltés készült el.

A területen jelenleg 20-25 fő dolgozik, ez a létszám nőni fog, ha intenzívebbek lesznek az építési-szerelési munkák. A január végi, február eleji csapadékos időjárás megnehezítette a földmunkák elvégzését, de a munka a terveknek megfelelően zajlott. A további tervekről Borbély Csaba közölte: az alapozási munkákat követően megkezdődik a vasbetonszerkezetek készítése, a teherhordó falak építése, valamint az épület fő acél tartószerkezetének felállítása. A jó és tartós végeredmény elérése érdekében a kivitelezés során jó minőségű anyagokat építenek be. Például kiváló hőszigetelési képességű téglafal készül, mintegy 800 négyzetméternyi felületen. Az előbbiekben említett acél tartószerkezet horganyzott, festett kivitelben készül el, össztömege meghaladja majd a 95 tonnát. A vasbeton szerkezetekhez több mint ezer köbméter betont fognak felhasználni. A tetőszerkezet összfelülete csaknem 2300 négyzetméter. A tető jó hőszigetelésű és a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő anyagokból épül meg. A homlokzat meghatározó anyaga homlokzati burkolótégla, valamint perforált lemez lesz. A főmérnök megjegyezte: a tervezés során az esztétikum és funkcionalitás mellett fő szempont volt, hogy az épület megfeleljen a kor követelményeinek. Az épület mind hőtechnikailag, mind épületgépészetileg, mind részletmegoldásaiban követi az irányadó, igényes műszaki megoldásokat. Az alapkő letétele 2015. március közepére várható.

(Viszkocsil Dóra)