Ugrás a tartalomra

Emlékkiállítás Cziffra Györgyről

2014. május 23. péntek
Emlékkiállítás Cziffra Györgyről

A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban a névadó zongoraművész tiszteletére rendeztek emlékkiállítást, amelynek anyagát Cziffra feleségének unokaöccse, Andrási László bocsátotta a ház rendelkezésére. Megyeri István muzeológus a tárlat egyik céljaként a XX. század egyik legnagyobb pianistájának tartott művész jobb megismerését említette. Úgy véli, ez a kiállítás hozzásegíti a kerület lakosait ahhoz, hogy képet alkothassanak a mester kivételes tehetségéről, ezáltal természetesen arról is, miért éppen az ő nevét viseli Nagytétény kulturális központja.

A kiállítás megnyitóján N. Kemenes Mária, a magyarországi Cziffra Alapítvány képviselője Liszt Ferenc reinkarnációjának nevezte Cziffra Györgyöt. Rámutatott a két művész pályafutásának közös vonásaira, egy századnyi különbséggel bejárt életútjaik hasonlóságaira. Kiemelte: mindketten Magyarországon születtek, sikereiket azonban külföldön érték el, választott hazájuk Franciaország lett, ahol a maga idejében mindkét művész elnyerte a Becsületrend legmagasabb tiszti fokozatát, és az általuk létrehozott alapítványok mindegyike a fiatal tehetségeket támogatta.

Arról is beszélt, hogy nem csoda, ha a XX. századi zongoraművész egész életét a Liszt-művek bemutatásának szentelte, hiszen a Liszttől tanult Thomán István volt Bartók Béla tanára, Bartók pedig Dohnányi Ernőé, akinek Cziffra György már kilencévesen tanítványa lett a Zeneakadémián.

A tárlat megnyitóján Sági Dóri népdalénekes Moldvai tavaszköszöntője hangzott el, valamint Kulcsár Luca és Győri Sipos Gergő néptáncosok a mezőkeszüi táncokból adtak ízelítőt a megjelenteknek. Sajnos élő zongoraszót nem hallhattunk, de az eseményen megjelent Szabolcs Attila polgármester elárulta lapunknak, hogy az önkormányzat támogatja egy zongora megvásárlását, hogy a névadóhoz illő koncerteket is rendezhessenek a Cziffra-házban. Hozzátette: eddig ugyan még nem találtak rá a minőségben és árban egyaránt megfelelő hangszerre, de már dolgoznak rajta.

(T. A.)