Ugrás a tartalomra

Hajtás gyermekekért, szülőkért és kétszáznegyven dolgozóért

2014. március 20. csütörtök
Hajtás gyermekekért, szülőkért és kétszáznegyven dolgozóért

Díszpolgárként sem fog másképpen dolgozni Horváthné Fűkő Zsuzsanna, mert - mint mondta - édesanyja törekvő, amolyan "hajtós" emberré nevelte, és munkáját ebben a szellemben végzi. Ahogy eddig, ezután is ezernégyszáz gyermek, kétezer szülő és kétszáznegyven dolgozó elvárásainak kell megfelelnie. Ahhoz pedig, hogy a XXII. kerületi önkormányzati óvodákat továbbra is benépesítsék a gyermekek, továbbra is kellő körültekintéssel, nagy figyelemmel, előre tervezetten kell tennie a dolgát.

A korábban önkormányzati képviselőként és az oktatási bizottság alelnökeként is a helyi oktatáspolitikai célok megvalósításáért tevékenykedő díszpolgárral kitüntetése kapcsán beszélgettünk.

- Mire gondolt, amikor értesült arról, hogy díszpolgárnak választották?

- Már azt nagyon nagy megtiszteltetésnek tartottam volna, ha egyáltalán felkerülhetek a díszpolgárjelöltek listájára. Csak utólag tudtam meg, hogy az alkalmazotti közösségem és ötszáz szülő is támogatott az aláírásával, ami végtelenül jólesett. Remélem, hogy mind az óvónői, mind az óvodavezetői, illetve a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületében végzett elnöki, majd alelnöki munkámmal kiérdemeltem ezt a kitüntető címet.

- A kerület több óvodájában is dolgozott hosszabb-rövidebb ideig, mielőtt hat esztendeje a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetője lett.

- Mindig új feladatokra kértek fel, és ezeket nem akartam visszautasítani. Vállaltam és tettem a dolgomat. 1996-ban összevonták a VII. utcai óvodát a rózsakertivel, és engem bíztak meg az 5. sz. Egyesített Óvoda vezetésével. 2008-ban, amikor mind a tizennégy önkormányzati óvodát összevonták, a XXII. Kerületi Egyesített Óvoda vezetőjének választottak. Ezúton is köszönöm a munkatársaimnak, hogy az Egyesített Óvoda létrehozásával összefüggő, szinte előzmény nélküli munkát szépen elvégeztük.

- Milyen feladatokkal szembesült az óvodák összevonása során?

- Olyan struktúrát kellett kidolgoznunk, amely működésképessé teszi a teljes rendszert. A háromszintű vezetést egy igen komoly vállalkozáshoz tudnám hasonlítani, hiszen a tagóvoda-vezetőkkel és két helyettesemmel dolgozom együtt, de hozzám tartozik a technikai személyzet irányítása, a munkáltatói feladatok és a gazdálkodás is. Felelek az óvodákban folyó szakmai munkáért, a pedagógiai programunk megvalósulásáért és az ezekhez kapcsolódó feltételek megteremtéséért. A megfelelő körülmények biztosításához viszont elengedhetetlen a fenntartó, vagyis a kerületi önkormányzat támogatása. Segítségük nélkül nem lehetett volna ilyen szépen felújítani az óvodaépületeket, megoldani a hőszigeteléseket, kicserélni a tetőket, kialakítani az uniós előírásoknak megfelelő udvarokat, és nem épülhetett volna meg az új, VII. utcai óvodai szárny sem.

Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzat által megpályázott forrásból készült el a Leányka utcai óvodában a műfüves focipálya. Remélhetőleg nemsokára a Bartók Béla-lakótelep óvodájában is megvalósulhat egy ugyanilyen, több millió forintos beruházás, és a Kereszt utcai Maci Tagóvoda bővítésén is dolgoznak már. Arra törekszünk, hogy óvodáink vonzók legyenek a kerületünkben élő családok számára.

- Mely eredményekre a legbüszkébb?

- Az 5. sz. Egyesített Óvodában például elsőként dolgoztunk ki egy adaptálható minőségbiztosítási rendszert. Az intézményi modell kiépítéséért és megvalósításáért miniszteri dicsérő oklevél elismerést kaptunk. Nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor két esztendeje pedagógiai és vezetői munkámért fővárosi közgyűlési elismerésben, Bárczi István-díjban részesültem.

A sport is mindig fontos szerepet játszott az életemben, ezért már a kezdetektől egészen 2008-ig, minden évben megszerveztem a kerületi óvodás sportversenyt. Számos budapesti versenyen vettünk részt sikerrel, amiért sportdíjjal jutalmaztak. Büszke vagyok arra is, hogy tavaly a huszonhárom budapesti kerület csapatversenyében első helyezést ért el a Rózsakert Tagóvoda. A VII. utcai Óvodában már két évtizeddel ezelőtt is úszni vittük a középső és nagy csoportos gyermekeket. Jó érzés, hogy volt óvodásaink közül sokan értek el kiemelkedő eredményeket úszásban.

Tamás Angéla