Ugrás a tartalomra

Felújítások Budafok belvárosában

2014. június 04. szerda
Felújítások Budafok belvárosában

Az európai parlamenti választás után újabb nehéz fába vágta fejszéjét a kerületi baloldal: most éppen azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a kerületben nem történt semmi az elmúlt hét évben. Erről nekem a régi vicc ugrik be, amikor a kikapós asszonykát a férj félreérthetetlen helyzetben találja, a hölgy rögtön támadásba lendül - "remélem nem hiszel jobban a szemednek, mint nekem!"

Én minden Budafok-tétényi lakótársunktól azt kérem, hogy a szemüknek higgyenek! Sok szép közös álmunk vált valóra és fog valóra válni a közeljövőben. A kerületben élők számára örömteli tény, hogy Budafok-Téténynek, a fővároshoz hasonlóan egyre több része újul meg. A nagytétényi városközpont után elindult Budafok belvárosának megújítása, a Kossuth Lajos utcában például sikerült lebontani a városképet romboló ingatlanok egy részét, más épületeket pedig felújítani. Az önkormányzati ingatlanok megújítása mellett, a Kossuth Lajos utcai magáningatlanok szépítése is napirenden van. A képviselő-testület 50 milliós pályázati keretet hagyott jóvá erre a célra, ezt azok vehetik igénybe akik vállalják az előre megtervezett, egységes utcaképbe illeszkedő felújítást. A Kossuth Lajos utca 26. szám alatti faház helyén már zajlik egy kis park kialakítása. A meglévő aszfalt és beton burkolatokat felbontatjuk, helyette díszburkolat, támfalak és elegáns zöldfelület épül. A területen lévő buszmegálló antracit színű kiskocka térkő burkolatot kap. A növénykazettákban talajtakaró cserjék és lombhullató fák lesznek. A beruházás közel 15 millió forintba kerül. A Kossuth Lajos utca végén áll a Budafoki Borváros jelképévé is vált borász szobor, Janzer Frigyes alkotása. A szobor körüli tér azonban szintén megérett a rendezésre. Elbontattuk az aszfaltjárdát és a régi támfalakat. A területen új, díszkő burkolat és bazalt nagykocka támfal létesült. A szobor körüli terület gyepesített lesz, egynyári virágágyakkal és törpecserjékkel körülvéve. Budafok-belváros ezen hangulatos és jellegzetes területének megújítására 8,5 millió forintot költ az önkormányzat.

A legnagyobb budafoki zöldterület fejlesztés Rózsavölgy határán, a "elágazásnál" lesz. Évtizedes adósságot rendezünk a régi finánclaktanya előtti terület megújításával, ami ezt követően méltó lesz ahhoz, Budafok-Tétény kapujaként működjön.

De ne csak a legújabb munkálatokról beszéljünk! Meg kell említenünk számos nagyobb felújítást, beruházást is a kerületben. A sikeres közbeszerzési eljárást követően, nyáron folytatódik a Káldor Adolf Szakrendelő teljes energetikai felújítása,a sorban most a nyílászárók cseréje, a homlokzatszigetelés, a fűtésvezetékek és fűtőtestek cseréje következik. Ezután válik aktuálissá a belső burkolatok, bútorok és a rendelők műszereinek a cseréje. Mivel a rendelőnek a munkák folyamán folyamatosan működnie kell, előre is elnézést kérek azoktól, akiknek ezzel kényelmetlenséget okozunk. ?gérem, hogy a végeredmény a betegeket éppúgy kárpótolja majd, mint az ott dolgozókat!

Az önkormányzat fővárosi támogatással építi a "Szomszédok piacát" a belvárosban. Az ehhez szükséges ingatlanok megvásárlása után jelenleg a munka kevésbé látványos része zajlik, a terület előkészítése, a kiviteli tervek engedélyeztetése, a kapcsolódó közművek, utak kivitelezése, de őszre már mindenki látni fogja fejődést. Budapest főváros közgyűlése idén biztosította a fedezetet az új Városház téri villamos végállomásra és az ehhez kapcsolódó pálya- és buszmegálló és útépítésekre. A kivitelezés az alapos tervező és előkészítő munkát követően 2016-ra várható. Ehhez kapcsolódóan válhat a Kossuth Lajos utca korlátozott forgalmú övezetté. Nagy ütemben folynak az iskola és óvoda felújítások, ezek közül kiemelkedik a Kereszt utcai Maci Tagóvoda kibővítése, amely őszre készül el. Fejlesztjük az iskolai játszó és sportudvarokat, a Kempelen Farkas Gimnázium és a Kolonics iskola új sportpályát kaphat. Hamarosan átadunk egy új, akadálymentesített játszóteret is.

A BMTE-sportcsarnok az önkormányzat támogatásával új homlokzatot, lelátót kap, miközben közel 700 milliós állami támogatással korszerű rekortán futópálya, modern öltöző is létesült a területen és idén őszre felújítják a sportcsarnok küzdőterét, szellőző és fűtésrendszerét, öltözőit is.

Nagytétény komplex rehabilitációja után tehát Budafok következik, bármit is mondjanak a rosszindulatú "kritikusok". Tudjuk, a sok felújításon túl is van, lesz még tennivaló. Mindent megteszünk azért, hogy az itt élők igényei alapján, egyre szebb, kulturáltabb környezetben élhessünk Budafok-Tétényben, amely egy igazi kisváros a nagyvárosban.