Ugrás a tartalomra

Az Önkormányzat első ízben csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz

2014. november 23. vasárnap
 Az Önkormányzat első ízben csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjaihoz











Az elmúlt 40 évben világviszonylatban megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége és évenként további 1-2 százalékkal nő. Az Európai Unió tagországaiban 2011-ben az egy főre jutó hulladéktermelés 500 kg-ot tett ki. (az EU-27 átlaga, forrás: Eurostat). Ez a nagy mennyiségű hulladék a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó gyártás és a túlzott fogyasztás eredménye.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezése megelőzésének a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Az Önkormányzat első ízben vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Hét http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/?utm_source=newsletter_149&utm_medium=email&utm_campaig... akciójában.

Szlogenünk: Ismerd meg, próbáld ki, alkalmazd!

Ennek jegyében arra vállalkoztunk, hogy felhívjuk az akcióra a figyelmet, és 2014. november 22-30. között honlapunk nyitóoldalára gyűjtünk olyan internetes portálokat, amelyek hulladékcsökkentéssel kapcsolatos információkkal, praktikákkal foglalkoznak, bízva abban, hogy akad egy-két ötlet, amit kipróbálnak, majd módszeresen alkalmaznak is az érdeklődők.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén kiemelt figyelmet szentel az élelmiszerhulladék növekvő mennyiségére, az élelmiszerhulladék-csökkentés szükségességére. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület közvetít a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, így tevékenysége kettős célt szolgál. A http://www.elelmiszerbank.hu/hu/hogyan_segithet.html honlapon tájékozódhatunk arról, hogy miként lehet kapcsolódni a munkájukhoz.

A hulladékcsökkentésnek öt szintje van: hulladékmegelőzés > újrahasználatra előkészítés > újrahasznosítás > energetikai hasznosítás > ártalmatlanítás (lerakás), mint legvégső megoldás.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét és portálgyűjteményünk az első három szint megerősítését, elterjesztését és alkalmazását támogatja.

A hulladékmegelőzés alfája és omegája a tudatos vásárlás. A Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapja felhívja a figyelmet az etikailag és környezetileg tudatos vásárlás jelentőségére:

http://tudatosvasarlo.hu/tve

A Hulladék Munkaszövetség Nulla Hulladék Programja segítséget, jó gyakorlatokat, ötleteket, tudást, bátorítást nyújt minden érintett csoportnak, hogy mit tehet a hulladékcsökkentés érdekében:

http://humusz.hu/nullahulladek/

Érintett csoportonkénti további praktikák találhatók az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. honlapján

www.hulladek.eu

Mit gyűjthetünk szelektíven és mit nem?

http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/szelektiv/miteshova/

A kerület kerttulajdonosai számára hasznos komposztálási ismeretek találhatók az alábbi szakmai linken:

http://www.kvvm.hu/szakmai/hulladekgazd/komposzt.htm

és mindez mozgófilmen a Hulladék Munkaszövetségtől:

http://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. honlapja tartalmazza azokat szolgáltatásokat, információkat, amelyek minden budapesti lakos számára fontosak:

http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt

Végül szeretnénk felhívni a figyelmet Hankó Gergely cikkére; a hulladékgazdálkodást és a levegőtisztaság-védelmet egyszerre érintő kérdésre, a tüzelés tudományára és a hulladékégetés veszélyeire, tilalmára:

http://diak.hulladekboltermek.hu/hirek/1447/425021/20141117_a_legegetobb_problema_1.htm

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét felhívását közzétettük az Önkormányzat honlapjánés a Városházi Híradóban, megküldtük az önkormányzati intézményeknek, kerületi iskoláknak, óvodáknak, civil szervezeteknek, továbbá az iskolák számára hulladékcsökkentésre vonatkozó módszertani modulokat is küldtünk a XXII. kerületi Tankerület segítségével.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik felhívásunk nyomán részt vesznek az akcióban és érdeklődve várjuk azon iskolák visszajelzését, amelyek kipróbálták a módszertani modulokat. Örömmel vennénk, ha valamely praktika kipróbálásáról, alkalmazásáról hírt kapnánk, vagy újabb bevált eljárásokról küldenének megosztható leírást. A portálgyűjteményt az Európai Hulladékcsökkentési Hetet követően elhelyezzük a honlap környezetvédelmi felületén: http://budafokteteny.hu/ugyintezes/kornyezetvedelem.php


A felhívásunk nyomán több kerületi intézmény is csatlakozott az akcióhoz: