Hatmillió palack Törley pezsgő
Szilveszter éjjelén mindenki pezsgőt bont, hogy ünnepi itallal köszöntse az új évet, de más ünnepi alkalommal is szívesen fogyasztjuk ezt a különleges nedűt. Bálo Zoltán, a Törley Pezsgőpincészet Kft. marketingigazgatója szerint ilyen lehet egy-egy vasárnap is, amelynek reggelén száraz pezsgővel koccintana. Délelőtt egy finom, könnyedebb rosét kortyolgatna, és ezzel a délre készülő pisztrángot is meglocsolgatná. Ebéd után esetleg Törley Gálát, az édességhez pedig Törley Fortunát vagy Muscatellert fogyasztana. A Törley Tokajit a délutáni beszélgetéshez, a félszáraz Törley Demi Secet a vacsorához ajánlja, a gyerekeket pedig kölyökpezsgővel kínálgatná.
A magyarok jellemzően az édes pezsgőket fogyasztják - tudtuk meg Lőrik Tamás termékmenedzsertől, aki azonban örömtelinek tartja, hogy az igazi pezsgő ízű, palackban érlelt nyerspezsgőt is egyre többen ismerik és kedvelik. A kialakulóban lévő új fogyasztási szokás szerinte a borfesztiváloknak és más hasonló rendezvényeknek is köszönhető. Hozzátette: a protokollhelyszíneken régóta palackos erjesztésű, száraz pezsgőt szolgálnak fel, sőt a Külügyminisztérium utasítására ma már kötelező a magyar követségeken magyar termékekkel kínálni a vendégeket. Hogy a hivatalos fogadásokon milyen borok és pezsgők szerepelhetnek az itallapon, azt a Karton Hungarikum tartalmazza, és ebben a Hungária Extra Dry is helyet kapott. Bálo Zoltán tájékoztatta lapunkat, hogy bár Magyarországon sokan készítenek pezsgőt, a pezsgőforgalom 60-65 százalékát a Törley által forgalmazott termékek teszik ki, és pincészetük nemcsak hazánkban piacvezető, hanem például Svédországban is. A legnagyobb szőlőskerttel, nyolcszáz hektárral rendelkező cégcsoport pezsgőit a világ közel ötven országába exportálják. Hozzátette: a Törleyből rengeteg üveggel elfogy szilveszterkor, de hazánkban egyébként is hatmilliónál is több palackkal megiszunk évente a Törley ünnepi nedűiből. Ennek köszönhetően nemcsak a pezsgőgyártásban, de a pezsgőfogyasztásban is előkelő helyet foglalunk el a világranglistán. - Ez akkora mennyiség, hogy a Törley palackokból ki tudnánk rakni az autósztráda Budapest és Salzburg közötti szakaszát, az éves termelésből pedig Frankfurtig érne a pezsgők sora - mondta nevetve Lőrik Tamás. A Törley termékeit minden évben rangos díjakkal ismerik el, de a 2014-es év a Törley Pezsgőpincészet Kft. életében is kiemelkedőnek számít. Az elmúlt év tíz borversenyén hat arany-, öt ezüst- és nyolc bronzérmet nyertek a nemzetközi versenyeken. Ahogy a marketingigazgató fogalmazott, talán kicsit "túl is nyerték" magukat, hiszen a Törley Chardonnay Nyerspezsgő, a Törley Fortuna Doux és más termékeik tavaly jóval több arany- és ezüstérmet nyertek, mint eddig bármikor, sőt, a fogyasztóknak tett ígéretüket is sikerült teljesíteniük, hiszen a másfél éve bevezetett Törley borok is felkerültek az éremtáblázatra. A száraz pezsgők közül a termékmenedzser cégcsoportjuk nyerspezsgőjét emelte ki, amely a szakmai körökben legfontosabbnak tartott világversenyen, a londoni Decanter World Wine Awardson aranyérmes lett. Édes kategóriában a Törley Fortunára a legbüszkébbek - mondta -, mert a pezsgők és champagne-ok idén először megrendezett világbajnokságán egyetlen magyar termékként nyert ezüstérmet. A Törley Pezsgőpincészet Kft. munkáját és kulturális programjait a www.torley.hu honlapon, a budafoki pezsgő történetét, a készítés és fogyasztás módját pedig az Anna utcában működő Törley Pezsgőmúzeumban ismerhetik meg a pezsgő szerelmesei.
(Tamás Angéla)