Ugrás a tartalomra

Két énekessel játszik a BEG

2014. június 04. szerda
Két énekessel játszik a BEG

- Szokványos, hogy két énekes énekel egy jazz-zenekarral?

- Nem, ez ritkán fordul elő, de a group megalakításánál nekem ez volt az alapkoncepcióm. Az éneklés nagyon fontos része a jazznek, ha lehet azt mondani, az emberi hang a legősibb "hangszer". Az ének a zene legtermészetesebb formája, az érzések legkifejezőbb módja, a zenészek legösztönösebb közvetítő eszköze. Szőke Nikoletta és Szakonyi Milán tökéletesen megteremtik a szólamok közötti harmóniát, jól kiegészítik egymást. Niki abszolút ösztönösen improvizál, gyönyörűen rögtönöz, Milán pedig a szólaméneklésben és a refrénekben kitűnő.

- A Balázs Elemér Group (BEG) tizennégy éves fennállása során hét lemezt adott ki, a legutóbbit ősszel, amelynek a címe - The New BEGinning - az újjászületésre utal.

- Nagymértékben átalakult a zenekar. Öcsém, Balázs József zongorista és Czibere József ütőhangszeres velem maradtak, Komjáti ?ron gitározik, a bőgős Lakatos Pecek Krisztián, és két fantasztikus új énekes is csatlakozott hozzánk, Niki és Milán.

A korongon a Józsival írt saját dalaink mellett külső zeneszerzőktől is játszunk számokat, mint például Oláh Kálmán Lyric Song című gyönyörű sztenderdjét, amelyhez Szőke Niki írt szöveget, és Oláh Szabolcs egyik szerzeményét. Az Always and Forever című ballada feldolgozásával a pályám alakulását meghatározó Pat Metheny előtt tisztelgek, Vukán Györgytől pedig a Last Message című művével búcsúzunk a lemezen. Ezt Milán énekli zongorakísérettel.

- Hol és milyen rendezvényeken hallhatjuk az új album zenei anyagát?

A nyár folyamán bejárjuk az országot, és többnyire fesztiválokon mutatjuk be a közönségnek, ahogy a Magyar népdalok című lemez dalai mellett itt, Budatétényben is tettük.

- A Trio Midnight dobosaként más stílust képvisel, mint saját formációjában, ahol nagyon könnyen befogadható, mindenki számára élvezhető jazzt játszik.

- Amikor 2000-ben megalakítottam a zenekart, az volt a vágyam, hogy a BEG egy dallamközpontú, mégis igényes jazzt játszó együttes legyen. Néhány kritikustól ért is vád a miatt, hogy zenénk a popzenéhez közelít, mert a közönségnek szól. Mi azonban abszolút jazzt játszunk.

Zenénk dallamos, számainknak van mondanivalója, összefüggésrendszere, és bár a témák nem körmönfontak, nem mindig modernek és nincs szörnyű összevisszaság, de ott vannak a spontán szólók és az igényes improvizációk, amelyektől jazz a jazz. A BEG rajongótáborától tudom, hogy ezt a zenei stílust rengetegen szerették meg rajtunk keresztül, és erre nagyon büszke vagyok.

Tamás Angéla