Ugrás a tartalomra

Kováts Adél a Bethesda anyaotthonért

2014. május 08. csütörtök
Kováts Adél a Bethesda anyaotthonért

Jó ügy mellé állt Kováts Adél színművész. A Bethesda Gyermekkórház jószolgálati nagyköveteként egy anyaotthon felépítésére gyűjt, amelyre azért van nagy szükség, mert az Országos Gyermekégési Központban súlyos esetekben akár fél- vagy egyéves ápolásra is szorulhatnak a betegek. Az anyaotthonnal megoldhatnák a távolabbi településekről érkező szülők szállásgondjait. A kórház partnerséget keres a kerületben működő cégek és segítő szándékú lakosok közt, hiszen Budafok-Tétényből is több gyereket ápoltak, ápolnak az intézményben.

- Miért lett a kórház jószolgálati nagykövete? - kérdeztük a művésznőtől.

- Egy népszerű ember részvétele a társadalmi felelősségvállalásban mintát mutat a többi ember számára is - fejtette ki Kováts Adél. - Örülök, ha egy jó ügyért tudom kamatoztatni az ismertségemet. Az anyaotthon létrejötte több szempontból is nagyon fontos a számomra. Természetesen motiválnak a személyes élményeim is, hiszen tudom, milyen az, amikor egy gyermek hosszú ideig tartózkodik kórházban. Nálunk a lányommal hét hónapig tartott ez az időszak az élet indulásakor, ami rövid távon sem jó, hát még ilyen hosszú távon. A legfontosabb, hogy egy anyának, főleg a nehéz helyzetekben, a gyermeke mellett legyen a helye! A mostani projektben az anyaotthon létrehozása a cél, hogy azok a gyermekek, akik távoli településekről kerülnek a kórházba, ne legyenek hetekig, hónapokig szülő nélkül, mert tapasztalatom szerint a gyógyulás nem csak orvosi kérdés. Elengedhetetlen ilyenkor az édesanya lelki támasza, aki a gyógyító csapat része.

- Ma már elfogadottabb, hogy az édesanyát is a gyógyító csapat részének kell tekinteni a gyermek betegsége idején?

- Igen, én annak idején kemény dolgokon mentem át, sok esetben meg kellett harcolnom azért, hogy a puszta jelenlétemet elfogadják. Nagy segítség a beteg gyermek számára ebben a kiszolgáltatott helyzetben, ha az édesanya egész nap mellette lehet.

- Többször járt már az égéscentrumban, mit tapasztalt ott?

- Igen családcentrikus, s ez a szemlélet árad az orvosokból és a nővérekből egyaránt a gyermekek, illetve a szülők felé. Legutóbb, amikor látogatóban voltam a kórházban, több alkalommal az apuka volt a beteg gyermeke mellett, mert az édesanya dolgozott. Ez egy férfinak is nagyon nehéz lehet. A feleségét hónapokra nélkülözi, miközben segít a gyermeke gyógyulásában. Amikor felépül majd az anyaotthon, ezen a problémán is lehet segíteni.

- Cégek összefogásával indult gyűjtés az anyaotthonra. Az adók egy százalékának felajánlását kéri az anyák napi és a gyereknapi kampány is. Érkezett már visszajelzés ezzel kapcsolatban?

- Igen, többen érdeklődtek nálam azok, akik úgy érzik, azonosulnak ezzel a projekttel, és remélem, áldoznak erre az ügyre. A Bethesda Gyermekkórház szakmailag és emberileg ugyanis hiteles hely, nekem csak pozitív élményem van, ezért is álltam az ügy mellé. Az adó egy százalékával sokan tudnak segíteni, és a Bethesda esetében egyértelmű az is, hová kerül az adakozók pénze.

- Nagyon empatikus, érzékeny embernek tűnik"Ś

- Mert az is vagyok. Lányomat, Laurát viszonylag későn szültem, és amikor megkaptam, már nagyon vártam és akartam azt a változást, amiről úgy gondoltam, hogy az anyasággal jár. Egy gyerek mindenképpen átrendezi az erőviszonyokat. Ha ez a változás eltér az átlagostól, mint a mi esetünkben, akkor az még nagyobb kihívást jelent a nehéz sorsú családnak. Én sem lennék ugyanaz az ember, ha nem jártam volna végig ezt a kemény utat a beteg lányommal, ami még a szakmámra is kihatott. Amit Laura hozott nekünk, az minden tekintetben elmélyítette a gondolkodásomat, az érzéseimet, és elfogadóbbá, toleránsabbá, erősebbé, sőt mélyebbé tett.

(Temesi László)