Ugrás a tartalomra

Folyik a 2015-ös költségvetés előkészítése

2015. január 29. csütörtök
Folyik a 2015-ös költségvetés előkészítése

A kerület fejlesztése már jó ideje ütemesen folyik, az városfejlesztési stratégiánkban lefektetett céloknak és elveknek megfelelően. Ez alapján tudjuk majd rögzíteni a január-februárban elkészülő éves költségvetésben a konkrét feladatainkat.

Idén tovább folytatjuk az oktatási intézmények korszerűsítését. Ezek közül kiemelkedik a Budai Nagy Antal Gimnázium sportpályája-felújítása. A lakótelepeken most a Rózsakerti lakótelep közlekedési rendszerének, zöldfelületének újratervezése és átalakítása van soron, amihez a lakosság javaslatait is kérjük. Folytatjuk a játszótér-felújítási programunkat is.

Az engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után megkezdődhetett a budafoki Szomszédok piacának a megépítése. A Homlokzat felújítása és hőszigetelése után folytatódhat a Szakrendelő felújítása, most a belső terek, burkolatok és a gépészet eddig ki nem cserélt része következhet. Nem mindenki tudja, hogy a Szakrendelő fenntartása nem kötelező feladata az önkormányzatnak. A kerület viszont magáénak érzi, tekinti ezt a nagyon fontos feladatot, ezért sem adta át korábban a Fővárosnak. A működéshez az állami támogatáson felül 163 millió forintot biztosítunk. A műszerezés korszerűsítése is folytatódni fog.

A településen az életminőséget nem csak a holt anyag, az épületek falai biztosítják, hanem a pezsgő közösségek. Ezért idén sem feledkezünk meg az egyházak és a civilek támogatásáról. Az utóbbiakkal már sok éve feladat-ellátási szerződéssekkel biztosítjuk a közösségi házak működését és élettel való megtöltését.

A sportegyesületek nemcsak közösségként, hanem az egészséges életmód hirdetőiként és színhelyeként is fontosak. Mintegy 40 millió forintot szánunk működésük támogatására.

Ugyancsak az egészséget és a jó közérzetet segíti elő a környezetvédelem, ami zöld kerületünkben különösen fontos. Idén is folytatódnak a már bevált programok, a virágosítás, a zöldhulladékos zsákok ingyenes osztása. Támogatjuk az oktatásban is a környezetvédelem elveinek terjesztését, új iskolai munkafüzet és tanári segédanyag készítéséhez járulunk hozzá.

A polgárok biztonságának szavatolása - alapvető szempont a kerületi életminőség megítélésekor. A szociális biztonságot a segélyre fordítható közel 150 millió Ft szolgálja. Ebből a felsőoktatási Bursa Hungarica ösztöndíj 11,3 milliót tesz ki. Célunk, hogy a szűkös körülményekből tanulással kitörő, tehetséges diákokat támogassuk.

A közbiztonság érdekében továbbra is 12 millió forinttal támogatjuk a rendőreink közterületi jelenlétét. Új elem a térfigyelő kamerák rendszerének kiépítése a rendőrséggel egyeztetve, a lakók által igényelt helyeken.

És végül, de nem utolsó sorban: okostelefonos-alkalmazás fejlesztésével szeretnénk segíteni, hogy gyorsabban és könnyebben tudják tartani a Budafok-Tétényiek a kapcsolatot az önkormányzattal. Ezáltal gyors közvélemény-kutatásra is lehetőség nyílik majd, illetve a helyi közlekedésről, kulturális programokról is egyszerűbben lehet majd tájékozódni. Lehetőség lesz gyors hibabejelentésre, jelzésre is, pl. kátyúk, szemétlerakások esetén.