Ugrás a tartalomra

Jubileum pezsgővel, borral, tánccal

2014. szeptember 11. csütörtök
Jubileum pezsgővel, borral, tánccal

Több mint húsz vendégváró pince, három nagyszínpad, egyedülálló koncertek, gyerekprogramok, kiállítások, vásár, kiváló ételek és nem utolsósorban nemes pezsgők és borok várták idén is a látogatókat a jubileumi, 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A hangulat leírhatatlan volt, a rendezvényen több tízezren jelentek meg kerületünkben.

Pöttyös ruhás lány táncol az egyik széken állva a zuhogó esőben. A tömeg egy emberként hullámzik, mindenki tapsol és csápol a hatéves gyerekektől a legidősebb vendégekig. Egy képkocka az Oroszlános udvarból. A világ egyik legjobb tánczenekara játszott szombaton este kerületünkben, az osztrák Deladap. Aztán egy másik emlék: csodálatos új pince a Magdolna utcában, az új közpark mögött. A vendégváró hely kertjében jazzstandardeket játszik egy ifjú szaxofonos, az asztaloknál ülők vidám, békés arccal kóstolgatják a kitűnő tokaji borokat. A harmadik kép már ismét verőfényes: tűzijáték a Savoyai térnél, színekben pompázó szikrák a Szent Lipót-templom tornya fölött. Bizonyára mindenkinek megvannak és sokáig meg is maradnak a hasonló, meghatározó élményei az idei Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválról. Számos "film pereg majd le" lelki szemeink előtt, ha visszaidézzük az elmúlt idők talán legjobb pezsgő- és borfesztiválját. Nem véletlen, hogy ezen az őszön fergeteges buli kerekedett, ahol szinte mindenki megtalálta a neki való szórakozást.

Az önkormányzat, a szervezők mindent megtettek a sikerért, hiszen jubileumot ünnepeltünk: huszonöt év telt el azóta, hogy az első borfesztivált megrendezték Budafok-Tétényben. A rendezvény idén is úgy kezdődött, ahogyan az elmúlt években mindig. A bor- és pezsgőrendek a budafoki fúvósokat és majoretteket követve, zeneszóval érkeztek a Savoyai Jenő térre, ahol már szépszámú közönség várta az ünnepélyes megnyitót.

A Szent Lipót-templom harangjának utolsó kondulása után Karsay Ferenc alpolgármester köszöntötte a 25. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál vendégeit a Savoyai Jenő téren. A fővédnöki tisztet betöltő dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke után a baróti és a varsói testvérvárosok delegációit üdvözölte, majd az országgyűlési képviselőket, illetve Bagdi Gábor főpolgármester-helyettest, Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitányt és elődjét, dr. Tóth Tamás dandártábornokot, aki most a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát képviselte. Köszöntötte az egyházak képviselőit, a megjelent polgármestereket, önkormányzati képviselőket, a bor- és pezsgőrendek tagjait, külön kiemelve a kerületi borászokat, a támogatókat, köztük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében dr. Molnár Kálmánt, a díszpolgárokat, a civil szervezetek vezetőit, Budafok-Tétény polgárait és minden vendéget.

A ceremóniát Márkus Pál, a Promontórium Borlovagrend kancellárja vezette. A Himnusz közös eléneklése után Szabolcs Attila polgármester, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: ma jubileumot ünneplünk. Nagy utat tettünk meg, akárcsak azok a pezsgő- és borkészítők, akik szép boraikkal, pezsgőikkel rendre öregbítik kisvárosunk hírnevét.

Miután a történelmi egyházak helyi képviselői megáldották a borászok éves munkájának jelképét, a szőlőkoszorút, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszélt a megnyitó közönségéhez.

- A bor és a pezsgő annyiféle, ahány szőlőfajtából ahány ember készíti el. Ma rengeteg kiváló bort és pezsgőt csodálhatunk. Örülhetünk, hogy ilyen gazdagok vagyunk, gazdag a hazai borászközösség, és gazdag az az ország, ahol ilyen borászközösségek dolgoznak, teremnek és alkotnak - mondta a házelnök.

- Nem a hagyománynak van szüksége őrzésre, minket őriz meg a hagyomány - idézte Agócs Gergely népzenész szavait, majd hozzáfűzte: mindaz, amit az elmúlt időkből a magunk életébe be tudunk építeni, az minket gazdagít. Segít megérteni helyünket a nap alatt, és segít megtalálni az egymáshoz vezető utakat, segít megkülönböztetni a fontosat a nem fontostól, segít felismerni az értéket. A hely, ahol állunk, a haza egy darabja. A magyar gasztronómia, a bor- és pezsgőkultúra egyik fontos helyszíne. Nemzedékek hosszú sorának kitartó munkája tette azzá, emlékezzünk hát egy pillanatig azokra, akik előttünk kemény munkával művelték a szőlőt, készítettek bort és pezsgőt a szőlőből és itták a hegy levét - fogalmazott a politikus. - Azt kívánom mindannyiunknak, hogy életünk minden napján jusson egy pohár jó bor vagy éppen pezsgő az asztalunkra, és az asztal mellett mindig legyen valaki, akinek a társaságában jó lesz azt meginni - zárta beszédét Kövér László.

Az ünnepség, amelyet Bognár Szilvia népdalénekes és Kovács Zoltán nagybőgőművész muzsikája színesített, a szüreti felvonulással zárult.

A Promontórium Borlovagrend idén Lics Juditot, Lisicza Sándort és Megyeriné Hunyadi Katalint választotta tagjai közé, míg Pál István "Szalonna" a Savoyai Jenő téri színpadon, rendhagyó avatási ceremónián bizonyította be, alkalmas arra, hogy a Chevaliers Törley Pezsgőrend tagja legyen. A népzenész prímás hozzáértően távolította el a jégdugóba zárt seprőt, majd ki is választotta az általa degorzsált nedűt.

Lovaggá ütése után Pál István a következőket mondta lapunknak:

- Nagyon jó érzés, hogy a pezsgőrend tagja lehetek. Ahogy a muzsikában, a népzenében, úgy a pezsgő- és borkészítésben is akkor leli örömét az ember, ha a nem szakmabeliek is helyet kapnak benne. Aki nem zenész vagy nem borász, az pedig megtisztelve érzi magát, ahogyan most én is - tette hozzá a kiváló muzsikus.

A Chevaliers Törley Pezsgőrend 2014-ben felavatott tagjai gasztronómiai szakemberek voltak. Pottyán István a Városligeti Étteremből, Koller Tamás a Kheiron Étteremből és Lizsicsár Miklós a Robinson Étteremből.

Tamás Angéla