Ugrás a tartalomra

Mécs Károly "zeneszerző lett"

2015. február 11. szerda
Mécs Károly

Aktív életet él, játszik, irodalmi esteket tart, olvas, kirándul és koncertekre jár - nemcsak nézőként, fellépőként is, például a Budafoki Dohnányi Zenekarral és Havasi Balázs zongoraművésszel. Mécs Károly az Ecset és zongora című rendezvényen szerepelt, természetesen prózában, ami a nagy festő, Munkácsy Mihály tiszteletére készült zenés barangolás. A januárt intenzív próbával töltötte a Budaörsi Latinovits Színházban, ahol a szerelmes Berliozt személyesíti meg. Partnere Almási Éva, akivel már nagyon régen játszott együtt színpadon. Az ?k tudják, mi a szerelem című Hubay-színdarabról is beszélgettünk a Kossuth-díjas művésszel.

- Ennyire szereti a komolyzenét, hogy fellépett a Dohnányi Zenekarral, egy híres színdarabban pedig beleéli magát egy világhírű zeneszerző életébe?

- Nagyon szeretem a komolyzenét, a feleségemmel gyakran járunk koncertekre és odahaza is rendszeresen hallgatunk zenét. ͍gy már érthető, hogy tavaly örömmel vállaltam a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral való közös szereplést is. Ezen a koncerten Munkácsyként az "életemről" meséltem. Igen nagyra becsülöm a maguk zenekarát. Örömmel vállaltam Frigyesi András színházigazgató felkérését Berlioz szerepére is.

- Mit kell tudni erről a darabról?

- A színdarab írója, Hubay Miklós jelentős szerző, az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája című mű társszerzője, remek filmek, például a Bakaruhában című alkotás forgatókönyvírója, a magyar irodalmat Firenzében népszerűsítő professzor és a Magyar PEN Club volt elnöke. A most bemutatott egyfelvonásosát évtizedeken át játszotta nagy sikerrel Tolnay Klári és Sinkovits Imre. Természetesen láttam velük ezt a remekművet, amit a polgári dráma legjobb magyar darabjaként tartanak számon. Hubay egyfelvonásosában idősen látjuk Berliozt, amint 1864-ben, egy koncert után szülővárosában, Lyonban elindul "a gyerekkori álom nyomába, hogy örök hűsége vallomásával zárhassa le az életét". Estella, a nagymamakorban lévő asszony - férje már húsz éve halott - semmit sem tud az ősz művész ötven éve hurcolt titkáról: hogy egész életében szerette őt, s érzelmei ma sem koptak meg. Ez az alaphelyzet, a többit látni kell.

- Játszott már együtt "szerelmével", Almási Évával?

- Sajnos nagyon régen, még a Petőfi Színházban, de szinkronban, forgatásokon, tévéműsorokban annál többször találkoztunk.

- A második kerületben lakik, a nyolcvanhoz közeledve nem nehéz Budaörsre vagy Budafok-Téténybe járni, hiszen nálunk is többször fellépett?

- Valóban sokszor játszottam, mondtam verset Budafok-Tétényben, például egy Márai-esten Kubik Annával. Jandó Jenő zongoraművésszel is többször volt közös műsorunk. Nagyon szeretem ezt a környéket. A budaörsi színházi elfoglaltság sem újdonság a számomra, hiszen játszottam, sőt rendeztem is ott. Ez nekem nem fáradtság, hiszen már nem vezetek, a taxi pedig kényelmesen elvisz bárhová"Ś

(Temesi László)