Ugrás a tartalomra

Katonák és civil hősök

2014. június 04. szerda
Katonák és civil hősök

Május utolsó vasárnapján, a Magyar Hősök Emlékünnepén két helyszínen, a Szent István-templomban és a Szentháromság téri turulos emlékműnél is leróhatták tiszteletüket a háborúban elesett hősök előtt Budafok-Tétény lakói, vezetői, a politikai pártok, intézmények és civil szervezetek képviselői.

A budatétényi templom kertjében összegyűlteket Bartos Mihály emlékeztette az ünnepség eredetére, az 1917-ben született törvényre, amely kötelezte a településeket arra, hogy elesett hőseiknek emléket állítsanak, a II. világháborút követő hosszú, emlékezés nélküli csendre, majd a huszonöt évvel ezelőtt újra lehetővé vált kegyeletteljes tiszteletadásra.

A helytörténész beszélt a katonákról, akik életüket adták a hazáért, és a háború hétköznapi hőseiről, az itthon helytálló asszonyokról, akik ezalatt férfitámasz nélkül gondoskodtak gyermekeikről, vitték a gazdaságot, és az elértéktelenedett koronából gondoskodtak a család mindennapi betevő falatjáról, majd néhány kevésbé ismert, helytörténeti vonatkozásra is felhívta a figyelmet. Elmondta, hogy Hugonnay Vilma orvosnő 1914-ben elsők között tette le a katonaorvosi szakvizsgát, majd a frontról hazatért sebesültek ellátására tizennégy megyei városban hozott létre egészségügyi központot, és a feladatok elvégzéséhez több száz ápolónőt képzett ki.

Budafokon a borászati iskolában berendeztek egy kisegítő hadikórházat, ahol a helyi leányok és polgár asszonyok - tekintett nélkül arra, hogy a sebesült katonák mely nemzet tagjai - ellátták az önkéntes ápolónői szolgálatot.

Beszéde végén kiemelte: amikor ma fejet hajtunk katonáink emléke előtt, akkor fejet kell, hogy hajtsunk a hátországot biztosító lányok és asszonyok előtt is, sőt a nagy világégést apa nélkül átélő akkori gyerekek előtt is.

Az ünnepség a plébániatemplom falán elhelyezett I. és II. világháborús emléktáblák megkoszorúzása után a katonahősökért tartott szentmisével vált teljessé.

Nagytétényben közel egyórás, színvonalas műsorral emlékeztek a kerületiek a két világháború hőseire. A Szentháromság téri emlékműhöz érkező embereket Ambrus Károly és barátai tárogatómuzsikája fogadta, majd a közösen elénekelt Himnusz után a hagyományokhoz híven Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelemtanára tartott beszédet a nyolcvan éve épült emlékmű előtt. A Nagytétényi Dalkör közreműködésével megrendezett ünnepi programot Juhász Lajos gitárjátéka, Demjén Gyöngyvér Jászai Mari-díjas színművész szavalata, Bánhidi Petra tánccsoportja, a Passe SE és a Rakota László vezette Budafokos barantacsapat bemutatója színesítette. Megható volt, amikor Horváth Tiborné harctéren elesett édesapja emlékére elmondta Antoni Sándor versét.

A Nagytétényi Polgári Kör által szervezett ünnepség résztvevői a hősi emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait.

(T. A.)