Ugrás a tartalomra

Teaakadémia a kerületben

2015. február 25. szerda
Teaakadémia a kerületben

Olekszik Dorottya teaszakértő nemrégiben érkezett haza Srí Lankáról, Ceylonról, ahol mestervizsgát tett. Ezzel ő lett Magyarország eddigi egyedüli hivatalos tea taster-e, tea sommelier-je.

- Mit jelent ez a cím és mennyi munka van a megszerzése mögött?

- Számomra nem is a cím a mérföldkő a pályafutásomban, hanem az életre szóló élmény, amit a kivételes tudással rendelkező mesterek közelsége jelentett. A régi mester-tanítvány kapcsolat ebben a szakmában még élő hagyomány, mert csak egy tapasztaltabb vezető segítségével sajátítható el a teák mélyebb ismerete, ami a lexikális tudás mellett szellemi nyitottságot és bizonyos erények meglétét is feltételezi. A mesterrel hajnalban kijárni az ültetvényre, segédkezni a reggeli szedésben, az éjszakát a teagyárban tölteni szintén részét jelentik a képzési folyamatnak. Ahhoz, hogy valaki eljusson a vizsgáig, rengeteg tanulás szükséges egy szerteágazó ismeretanyagból a filozófiától és vallástörténeten át egészen a biokémiáig, és természetesen nyelvtudás is kell hozzá.

- Mire jogosít fel a teaszakértői cím?

- Ez röviden egy tanúsítvány arról, hogy a tea taster (kóstoló) birtokában van annak az ízlelési és lexikális tudásnak, amely alapján a tea minőségét és árát meghatározzák. A teaszakértő továbbá nagy házak teás kínálatát alakítja, keverékeket hoz létre, felügyeli a teák minőségét.

- Mit jelent az ön számára a tea?

- Lassan tíz éve teával kelek, teával fekszem, a kettő között pedig teával foglalkozom: teát kóstolok, teát kínálok és teáról beszélek. A tea átvitt értelemben a számomra maga az élet. Pozitív, életigenlő gondolkodás, mindennapos tapasztalás a teás út. Eljutottam egy olyan életszakaszba, amikor a megszerzett tudást kötelességemnek tartom átadni. Ez adta az ötletet, hogy legyen a teának is méltó képzési intézménye, akadémiája Magyarországon.

- Hogyan épül fel egy ilyen intézmény, és mit tanulhatnak itt a diákok?

- Túlzás nélkül állítom, hogy Magyarország legjobb teás szakemberei kezdik meg oktatási tevékenységüket az akadémiánkon. Kínálunk rövid, úgynevezett kezdő tanfolyamokat annak érdekében, hogy az emberek magukat és a családjukat egészséges és megfelelően elkészített teával örvendeztessék meg. A szakértői képzésünk azoknak szól, akik magasabb szinten szeretnék a teázást űzni. Oktatunk nekik ültetvény- és gyártási ismereteket, hatóanyag-ismeretet, nyugati és kínai osztályozási rendszert, teaprezentációt és -kóstolást, valamint megtanítjuk a világ teáinak fajtáit, speciális előállítási, elkészítési módjait, a hozzájuk kapcsolódó ceremóniákat, eszközöket. A záróvizsga után angol és magyar nyelvű teaspecialista-oklevelet állítunk ki. Az oktatás minőségét szavatolja, hogy az akadémia szakmai támogatója a Ceyloni Tea Szövetség.

(Viszkocsil Dóra)