Ugrás a tartalomra

A formatervezés tanára

2014. május 23. péntek
A formatervezés tanára

Szilágyi Csaba Kárpátalja sóvidékén született, Aknaszlatinán 1972-ben. Felmenői között találunk bányászokat és mesterembereket egyaránt, szülei is a sóbányában dolgoztak. Egy öccse van, aki ma szintén Magyarországon él nagy családjával.

Csabának ma már saját családja, három fia van, Péter (11 és fél éves), Zsombor (9 éves) és Zolta (3 és fél éves). Felesége is iparművész, 2003 óta itt élnek Budafokon.

A művészetek iránti érdeklődése már gyerekkorában megmutatkozott, így került Ungvárra, a Művészeti Középiskola fafaragó szakára. Figyelme a forma alakítása és tervezése felé irányult, ezért a Magyar Iparművészeti Főiskolára felvételizett (mai MOME) ipari formatervező szakra. Ekkor költözött Magyarországra, majd kezdte meg egyetemi tanulmányait 1994-ben. 1998-ban egy szemesztert Svédországban töltött a Göteborgi Egyetem formatervező szakán ösztöndíjasként. 1999-ben diplomázott az akkor már Iparművészeti Egyetemen. Diplomamunkája kosárlabdázáshoz használható, sport kerekes szék tervezése volt, amelyet a szakma 2003-ban Ezüstgerely díjjal ismert el.

A 2000-ben elnyert Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj három éve alatt a Kentaur programban a speciális eszközök kutatása, megismerése mellett tervezte meg és készítette el a Flexor önhajtós aktív kerekes szék prototípusát. Ezzel a tárggyal nyerte el a 2003-as Magyar Formatervezési Díjat. 2005-ben Koppenhágában az INDEX Award nemzetközi designpályázaton Top nominated design minősítést nyert.

2006-2009 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA-s hallgatójaként kutatási témája az egyetemes tervezés elveinek és gyakorlati alkalmazásának elősegítése, közvetítése és terjesztése volt.

2007-2008-ban az FSZK-TÁmOP Akadálymentesség és egyetemes tervezés képzési program tananyagának összeállításában vett részt. A megjelent szakmai kézikönyv Dizájn fejezetének szerkesztője és társszerzője.

2000-től a Krea Művészeti Iskolában tanított, majd 2002 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művésztanára, ahol a formatervező tanszék modellező műhelyét vezeti, illetve tervezés kurzusokat is tart.

A tanítás mellett tervezési munkákkal is foglalkozik. Többek között formatervezés, arculattervezés, grafikai munkák, információs rendszerek tervezése. Mivel szakmája az alkalmazott művészetekhez tartozik, így munkái nemcsak kiállításokon jelennek meg, hanem a hétköznapi élet részévé válnak. ͍gy például bármikor szemberoboghat velünk egy kisgyerek a Csaba által tervezett kismotoron, vagy akár kerületünk önkormányzati arculatának elemeiben is találkozhatunk munkájával.

(Haász Orsolya)