Ugrás a tartalomra

Al Di Meola csellistája

2015. március 12. csütörtök
Sturcz András, a Budafoki Dohnányi Zenekar volt muzsikusa a világhírű gitárossal turnézik
Al Di Meola csellistája

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori zenésze, Sturcz András csellójával a komoly- és könnyűzene világában egyaránt otthonosan mozog. Színházi muzsikusként az Operettszínházban, a Madáchban és a Vígben játszik, kvartettjével Al Di Meolával turnézik, és mostanában az ?“budai Danubia Zenekarral is koncertezik.

- Szívesen kalandozik a műfajok között?

- Szeretem a változatosságot. A Dohnányinál eltöltött tizenöt év szép időszak volt, de éreztem, váltanom kell. A két évtizede alapított Sturcz Quartet is kezdetben csak klasszikus zenét játszott, majd egyre inkább előtérbe kerültek a könnyedebb, szórakoztató melódiák is. A vonósnégyesben Oláh Vilmos, Szilágyi Péter, Benkő Gyula és én vagyunk az állandó tagok, de a hegedűsök (és a brácsás) néha változnak, attól függően, hogy komoly- vagy könnyűzenét játszunk, kortárs zeneszerző darabját adjuk elő vagy Al Di Meolával turnézunk. Ezért azt is mondhatjuk, hogy a kvartett(em) igazából nyolctagú.

- Hogyan kerültek kapcsolatba a "villámkezű" gitárossal?

- A főiskola elvégzése után autóextrákat árultam, hogy kiegészítsem a fizetésem. A véletlen úgy hozta, hogy a cégnél volt egy kollégám, akinek menedzser barátja egy-egy előadást szervezett a vonósnégyesnek. Később beajánlott minket Lőkös Csabához, akinek révén Leslie Mandoki felkért, hogy a Soulmates című albumát játsszuk el, csak vonósnégyessel. Ezután a Man Doki Soulmates nevű formációval, többek között Ian Andersonnal, Chris Thompsonnal és Al Di Meolával két koncerten is felléptünk. A második után jött oda hozzánk a legendás gitáros, és azt mondta, szívesen venné, ha vele dolgoznánk. Ennek már több mint tíz éve.

- Legutóbb mikor léptek fel együtt?

- Kvartettünk számos koncerten és lemezfelvételen játszott már Al Di Meolával, tavaly Moszkvától Lisszabonig, Dél-Olaszországtól Norvégiáig tizenkét koncertjén vettünk részt, és kísértük a bécsi Operaházban is egy jazzfesztiválon. Március 13-án Lengyelországba utazunk vele, 20-án Németországba, 27-én pedig Pécsre, a Kodály Központba.

- Sok hírességgel zenéltek már együtt, köztük a Buena Vista Social Club és a Jethro Tull együttessel, Jennifer Rushhal, Roger Hodgsonnal és Bonnie Tylerrel is. Önálló koncertet is ad a Sturcz Quartet?

- Igen, április tizedikén a Csontváry Művészeti Udvarházban könnyed zenei barangolást tartunk 80 perc alatt a Föld körül címmel, két hét múlva pedig a MOM Kulturális Központban játszunk gitáros barátom, Varga János hatvanadik születésnapján.

- Családjával Budafokon lakik, felesége, Molnár Bea a Princess együttes egyik hegedűse, de sem a vonósnégyest, sem a triót nem hallottuk még helyi rendezvényen.

- Mindkét fiunk a Gádor iskolába jár, ezért az iskola februári jótékonysági báljára meghívást kapott a Sturcz Quartet, de ahogy mi, úgy a Princess is szívesen játszana "itthon", hazai pályán is.

(Tamás Angéla)