Ugrás a tartalomra

Egyre több helyen őrizzük a néphagyományt

2015. február 11. szerda
Egyre több helyen őrizzük  a néphagyományt

Pásztormulatság profi oktatókkal

A Nádasdy Művészeti Iskolában zajló oktatásról Vizi Tibor néptáncoktató beszélt lapunknak. A néphagyomány őrzése a népzene- és a néptáncoktatásban jelenik meg a Nádasdy Művészeti Iskola keretein belül. Folyamatosan, életkortól függően 2-6 óra képzést kapnak a gyerekek. A Nádasdy Művészeti Iskolában 6-18 éves korig lehet tanulni, ahol évente bizonyítványt kapnak a tanulók a vizsgabemutatót követően. Ezután a Nádasdy Táncegyüttesben folytathatják a tanulást felnőtt táncosként. A néptáncoktatás először a népi játékok tanulásával kezdődik, majd ahogy növekszik a gyermek, egyre több és összetettebb táncokat tanulnak. Tizennyolc éves korukra már nagy magabiztossággal táncolják a történelmi Magyarország nyolc-tíz táncrendjét és összefüggő, két félidős műsorra is képes a tanszak. A bemutatók tájhű viseletben, népi zenekari kíséretre történnek. Év közben több alkalommal tartanak táncházat, amelyekből kitűnik az őszi Pásztormulatság, illetve a téli Farsangi táncház a maga jelmezes felvonulásával. Táncházaik nyitottak, bárki által látogathatók, mint ahogy az összes többi rendezvényük. A néptánc tanszak egyik legfontosabb küldetése az önkormányzat által is támogatott oktató műsorok bemutatása, amely egy-egy témakör feldolgozásával adja elő a színpadon a kerület közel 400 iskolásának az éppen aktuális témákat. Az emberi élet fordulóit, a húsvéti, karácsonyi ünnepkört, a lakodalmat és a sokadalmat. Nyáron a legnagyobbak külföldi néptáncfesztiválokon képviselik Magyarországot, és ezen belül Budafok-Tétényt.


Népdalkör a patak partján

A rózsavölgyi közösségi házban Budai Ilona népiének-tanár vezetésével már közel két éve működik nagy sikerrel a népdalkör. A Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjével kitüntetett, Magyar Örökség- és Életfa-díjas művésznő havi kétszer ellátogat Rózsavölgybe, hogy a lelkes, többnyire nyugdíjasokból álló népdalkört tanítsa. - Életem fő célja terjeszteni, hirdetni, tanítani a népdalokat, ahol csak lehet, és azt a lelkiséget elültetni az emberek, a fiatalok szívébe, amit ezek a dalok hordoznak: hitet, emberséget, hazaszeretetet és hűséget - mondta erről lapunknak a tanárnő. A népdalkörnek közel 25 tagja van, jórészt a környékbeli lakosok, akik rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon. Már most a húsvéti fellépésre és a májusban megrendezendő Patak Partira készülnek a tagok. Minden alkalommal két új dalt tanulnak meg, így bővül a népdalkör repertoárja. A Rózsavölgyi Népdalkörhöz bárki csatlakozhat, aki szeret és tud énekelni.


Táncház Boldivalés bandájával

A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban már több mint egy éve tart táncházat Megyeri István. Minden hónap harmadik péntekén közel ötven, táncolni szerető gyermek érkezik a ház színháztermébe. Ebben a táncházban egyszerre több korosztály is megtalálja a neki tetsző programokat. Az érkezés után kézműves-foglalkozással kezdik a szervezők a programot. Február 6-án gipszből öntött farsangi álarcokat díszíthettek a gyerekek. A szülőkkel együtt készített alkotásokat hazavihetik a családok. A színházterem pillanatok alatt alakul át tánctérré, és kezdetét veszi a tánc. A talpalávalót a Boldi és bandája táncházi zenekar szolgáltatja. Az élő zenére sokkal jobban meg lehet tanulni a lépéseket - mondta az egyik kislány, aki édesanyával érkezett a táncházra. Megyeri István ezen a napon a mezőföldi táncot tanítgatta a kicsiknek. A 42 éves táncházmódszerrel már több generáció ismerte és szerette meg a népi hagyományokat és adta tovább gyermekének. A Cziffra Házban működő táncház közösségépítő erejének köszönhetően sok visszatérő család vesz részt a foglalkozásokon.

(Viszkocsil Dóra)