Ugrás a tartalomra

Túl a négyszázkilencvenhetedik Éjen

2014. december 19. péntek
Túl a négyszázkilencvenhetedik Éjen

Miklósa Erika világhírű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, aki több alkalommal is fellépett a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral, a Virtuózok Gáláján egy igen virtuóz áriát, Bernstein Candidjából a Kunigunda áriát adja majd elő. Ezzel garantáltan el lehet bűvölni azt is, aki soha életében nem hallott klasszikus zenét - mondta interjúnk készítésekor a sztárénekes, a Virtuózok című tehetségkutató műsor egyik zsűritagja.

- Milyen újdonságot jelentett az életében a Virtuózok című műsor?

- A legnagyobb meglepetést a tehetségáradat okozta, a sok professzionális, rendkívül felkészült versenyző, akik néha felnőtteket meghazudtoló művészi produkciókat adtak elő. Az is meglepett, hogy már az első adás után milyen nagy népszerűségre tett szert a műsor. Szívem szerint mindegyik kis művészt kiválasztottam volna, de annak örülök, hogy a döntőbe az a fiatal is bekerült, akire én gondoltam.

- Mit vettek figyelembe a döntéseknél?

- A technikai tudáson túl a személyiséget és a kifejező módot. A műsor azt a missziót vállalta, hogy olyan emberekkel is megismerteti a komolyzenét, akik esetleg még életükben nem kapcsoltak a Bartók rádióra, vagy sohasem voltak komolyzenei koncerten, ezért fontos volt az impulzív előadásmód.

- Szeret kirándulni a zenei műfajok között. Az Éj királynője ilyenkor kikapcsolódásra vágyik?

- A műfajok közötti kalandozás számomra természetes. Nekem mindig szükségem volt a klasszikus zenétől eltérő impulzusokra, mert ezek késztetnek a megújulásra, új világot nyitnak meg. Számomra ez mindig is a fejlődést jelentette. Minden kollégámnak ajánlom, mert jót tesz.

- A koloratúrszoprán a legmagasabb fekvésű énekhang. Egy idő után előfordulhat, hogy ezt a magasságot már nem tudja valaki kiénekelni?

- Nyilvánvaló, hogy egy énekes életében az izmok nem úgy működnek 20-30 évesen, mint 60-70 éves korban. De ez nagyon individuális dolog. Én azt gondoltam anno, hogy 35 évesen már nem is tudom elénekelni az Éj királynője szerepét, aztán életem legjobb előadását 43 évesen énekeltem a szerepből, de rögtön el is búcsúztam tőle, mert vallom, hogy az ilyen dolgokat a csúcson kell abbahagyni. Ez volt a négyszázkilencvenhetedik Éj.

- Milyen feladatok várják ebben az évadban?

- Elég színes a repertoár: Kálmán Imre: Bajadér, Verdi: Rigoletto, Strauss: Ariadné, Mozart: Szöktetés a szerájból és Rossini: Ory grófja. Úgyhogy, hála istennek, nem fogok unatkozni.

- Mindent elért már, ami szakmailag lehetséges, sőt azon túl is számtalan területen bizonyított. Maradtak beteljesületlen álmai?

- Csak egy dologra vágyom, és az a gyermekáldás. Remélem, hamarosan az is teljesül.

- Mit jelent önnek a karácsony?

- Mindig is, így ma is a szeretettel teli családi békés együttlétet.

Tamás Angéla