Ugrás a tartalomra

Terméstől dús a közösségi kert

2014. június 04. szerda
Terméstől dús a közösségi kert

Hamarosan ismét szalonnasütést szerveznek a Leányka utcai közösségi kert művelőinek, ahol kertész szakemberekkel beszélhetik meg az önkéntes "termelők" a tapasztalataikat, és tanácsokat is kérhetnek a további munkához - tudtuk meg Kázmácz Józseftől, a kertet működtető Doktor Natúr Sziget Kft. ügyvezetőjétől. Az ügyvezető elmondta azt is: a Parti Kert létrehozása sikertörténet, hiszen az összes parcellát sikerült kiadni a helyeiknek, akik jelképes, havi pár száz forintos összegért (a locsolás és a közös beszerzések díjáért) kertészkedhetnek a területen. Mindig többen várakoznak arra, hogy átvehessék az esetleg megüresedő parcellákat, tehát nagy a lakossági igény a közösségi kertre. Főleg zöldségféléket termesztenek a Parti Kertben a lakosok, de vannak, akik virágot ültettek, és van egy közös fűszernövénykert is, ahonnan mindenki vihet haza friss fűszereket a bérlők közül.

Mint arról korábban beszámoltunk, Budafok-Tétény önkormányzata, a terület gazdája és a szervezést és fenntartást vállaló Doktor Natúr Sziget Kft. tavaly nyáron kötött megállapodást a Parti Kert használatáról. Folyamatos egyeztetés eredményeképpen született meg a kerthasználati rend, melyet Gáfor Gergely kertészmérnök ismertetett a kiskertek használóival.

A komposztálást a kertben például k?öz?ösen kell megoldani, valamint a nem z?öld hulladékot kinek-kinek magának kell ö?sszeszednie. A kertben a parcellákat az ökológiai gazdálkodás elvei és gyakorlata szerint kell művelnie mindenkinek.

(V. D.)