Ugrás a tartalomra

Elkészült a Tüdőgondozó és Pszichiátriai, Addiktológia Gondozó felújítása és fejlesztése

2014. november 29. szombat
Elkészült a Tüdőgondozó és Pszichiátriai, Addiktológia Gondozó felújítása és fejlesztése

A Városház tér 1. sz. alatt lévő Tüdőgondozó és Pszichiátriai, Addiktológia Gondozó felújításához kért segítséget a Szent Kristóf Szakrendelő Budafok-Tétény és Újbuda Önkormányzatától. Ezt követően Budafok-Tétény Önkormányzata együttműködést kezdeményezett a szomszédos Újbuda Önkormányzatával, majd a korábban elkészített pályázati anyagokat figyelembe véve határozták meg a felújítás lépéseit, melyet digitális radiológiai átállással kötöttek egybe.

Az épület Újbuda Önkormányzat tulajdonában és a Szakrendelő vagyonkezelésében van, továbbá Albertfalva lakossága is ide van területileg beosztva, így a felújításhoz szükséges támogatási összeget a két kerület megosztotta egymás között. A két Önkormányzat összesen 40 millió forinttal támogatta a felújítást-fejlesztést, valamint a Szakrendelő is jelentős mértékben hozzájárult saját erejéből a felújításhoz.


Milyen fejlesztések valósultak meg a projekt eredményeként?

Épület felújítás: A rendelő XXII. kerület központi terén helyezkedik el, elég rossz állapotban volt. A ház külső homlokzata el volt hanyagolva, beázásokkal, kidőlni készülő lábazati szegélyekkel. A fából készült, gerébtokos nyílászárók komplett felújításra, cserére érettek. Az épület hőszigetelése is megoldásra várt.

A felújítás nyílászáró cserét, bejárati portál cserét, homlokzati hőszigetelést és homlokzati felújítást, digitális radiológia miatt feleslegessé váló elavult szellőző rendszer megszüntetését, lépcsőház eredeti állapotban történő visszaállítását, valamint az ehhez kapcsolódó helyre állító belső építészeti munkákat tartalmazta.

Digitális radiológia: A XXII. kerületi Tüdőgondozóban a jelenlegi 20 éves, elavult analóg technológiájú röntgen készülék helyett javasolták a XI. kerületi Tüdőgondozóhoz hasonlóan digitális radiológiára való áttérést. A radiológia területén is általános a digitális technológiára történő áttérés, amely egyben környezetkímélőbb technológia is, hiszen nem kell rtg film, veszélyes hulladéknak minősülő előhívó vegyszerek stb. Továbbá a törvényben előírt 10 éves filmtárolási kötelezettség raktár nélkül, informatikailag megoldható. Ezzel egyszerre biztosítható, hogy a felvételt a beteg számára CD-n átadják, de a felvétel megőrzési kötelezettségünknek is eleget tesznek. Emellett óriási előrelépést jelent a betegellátásban is, hiszen a felvétel, annak elkészítése után néhány másodperc múlva az orvos rendelkezésére áll, amely a gyors, pontos diagnosztikához elengedhetetlen. A Budapesti szakrendelők körében végzett felmérés szerint már szinte kivétel nélkül az összes szakrendelő áttért digitális technológiára, tehát itt jelentős lemaradásban voltunk.