Ugrás a tartalomra

A férfi vezet, a nő követ

2015. február 25. szerda
A férfi vezet, a nő követ

A versenytáncos Czene-Bánhidi Petra saját tánciskolájában gyerekeket oktat, a Klauzál Házban pedig felnőtteknek tart tangó- és dzsesszbalettórákat. A kiváló sportolóval olimpiai bajnok úszó férjéről is beszélgettünk.

- Előnyt jelent a gyerekek számára a tánctanulás?

- Feltétlenül, hiszen nekem nemcsak az a dolgom, hogy megtanítsam, hogyan lehet szépen, koordináltan mozogni, megmutassam a spiccet, a sasszét és a flexet, hanem az is, hogy az élethez elengedhetetlen ismereteket nyújtsak, emberi példamutatást. Például arról, hogyan kell nőnek vagy férfinak lenni, milyen módon viselkedjenek, mit jelent a tolerancia, a másik elfogadása vagy akár a magyarságtudat.

A tánc nagyon sokat segít azokon a gyerekeken is, akik idegrendszeri rendellenességgel küszködnek. A szellemileg sérült, magatartás-zavaros vagy tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknél a tánc javíthatja a kapcsolatteremtést, az olvasást és a figyelmet. Az időben elkezdett fejlesztéskor kihasználjuk az agy pluszkapacitásait, és a fogyatékosságok kisebb mértékűvé válhatnak. A tánctanulásnál feltűnik a mozgáskoordinációs zavar, amely remekül fejleszthető a táncterápiával.

- Gyermekként a kerületben tanult táncolni Novák Zsuzsánál, a Táncművészeti Főiskola modern táncpedagógus szakán végzett, majd megszerezte a koreográfusi képesítést is. Miért tartotta fontosnak, hogy ezek után az egyéves mesterképzésen is részt vegyen?

- Már gyerekként késztetést éreztem a tanításra, de nemcsak pedagógusként, hanem mesterként is szerettem volna átadni azt a megszerzett tudást, amelybe rengeteg energiát fektettem. Ez a képzés segített hozzá, hogy olyan gyerekekkel is tudjak foglalkozni, akik fejlesztésre szorulnak.

- Koreográfusként is dolgozik?

- Természetes, hogy saját növendékeimnek én készítem a koreográfiát, de színházak felkéréseinek is szívesen eleget teszek.

- Versenytáncosként rengeteg díjat bezsebelt. A modern jazz tizenhatszoros magyar bajnoka, argentin tangó kategóriában pedig a számtalan díj mellett kétszeres világbajnok.

- Az argentin tangót Argentínában tanultam meg és most a főiskolán oktatom. Ez nem könnyű, mert a más területen profi táncosok már kialakult test- és mozgáskultúrával rendelkeznek. A Klauzál Házban egyszerűbb a feladat, a jelentkezők rendszerint nulláról indulnak. Nem előadásra készülünk, itt az a cél, hogy a csoport tagjai jól használják a testüket és olyan izmokat is megmozgassanak, amelyekről eddig azt sem tudták, hogy léteznek.

- Különlegességnek számít, ha férjét, Czene Attila olimpiai bajnok úszót a Szombat esti lázon kívül táncolni látjuk?

- Attila korábban is szívesen táncolt. A műsorban alaplépéseket és koreográfiát tanultunk. Ezt a tudást nem vesszük elő, amikor egy bálba vagy buliba megyünk. Mi is hétköznapi emberek módjára táncolunk, de nálunk akkor is a férfi vezet, a nő követ!

(Tamás Angéla)