Ugrás a tartalomra

Focitorna Zakariás emlékére

2015. február 11. szerda
Focitorna Zakariás emlékére

Zakariás József Utánpótlástorna néven labdarúgónapot rendeztek január utolsó szombatján a BMTE Fonyódi Antal Sportcsarnokban. Délelőtt az U10-es korosztály csapatai rúgták a bőrt, délután pedig az idősebb korosztály vette birtokba a pályát. A lelátókon ülő szurkolók időnként hangosan buzdították jobb teljesítményre az egyébként is küzdő gyerekeket. Délben felsorakoztak a tornára meghívott csapatok, hogy részt vegyenek az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Az emléktornán részt vevő csapatoknak Dobesch Gyula, a BMTE egykori játékosa és edzője idézte fel a budafoki születésű Zakariás József pályafutásának nevezetes pillanatait, az olimpiai aranyat, a világbajnoki ezüstérmet és a 35 válogatott mérkőzést. Az Aranycsapat kiemelkedő balfedezetéről lánya, Zakariás ?gnes is mesélt a gyerekeknek. Elmondta nekik, hogy a kezében lévő kis mozdony, amelyet a sporttelepnek ajándékoz, annak a 2011-ben készült Siemens Taurus mozdonynak a kicsinyített mása, amelyre, mint az Aranycsapat tagja, Zakariás József neve és fényképe is felkerült.

- A Csíksomlyói pünkösdi búcsúra induló zarándokokat minden évben különleges díszítésű mozdonnyal közlekedő vonat szállítja Székelyföldre - tájékoztatta lapunkat Karsay Ferenc. A rendezvényen résztvevő polgármester hozzátette: Amikor három éve a Gyimesekben, az Ezeréves határon megismerkedtem és beszélgettem Zakariás ?gnessel, a Székely Gyors-Csíksomlyói Expresszt az a mozdony húzta, amelynek makettjét a legendás futballista lánya átadta Vízi Sándornak, a BMTE ügyvezető elnökének. A polgármester hozzátette: nagyon jó dolognak tartja, hogy a ma sportoló gyerekek nem csak a most játszó, külföldi focisták közül választhatnak maguknak példaképet, hanem az Aranycsapat tagjai közül is, akik itt éltek közöttünk, Budafokon.

A mozdonyt a londoni 6:3-as győzelem évfordulójára, november 25-re készítették. Az okleveleket és érmeket Karsay Ferenc, Vízi Sándor és a híres sportolót személyesen is ismerő Dobesch Gyula nyújtotta át a győzteseknek. A 2004-ben születettek korosztályában az aranyérmet és az ahhoz járó kupát a Budafoki Labdarúgó Klub csapata szerezte meg.

(T. A.)