Ugrás a tartalomra

Elfogták a pengés rablót

2014. december 07. vasárnap
Elfogták a pengés rablót

Közelednek az ünnepek, egyre nagyobb a forgalom az üzletekben, bevásárlóközpontokban, és ilyenkor egyre gyakoribbak ezeken a helyeken a lopások is. Novemberben a Camponában történt egy sérüléssel együtt járó bűneset, amelynek elkövetőjét a kerületi rendőrség sikeres akcióval elfogta. Erről és a kerületi közbiztonság helyzetéről beszélgettünk Bató András rendőr alezredessel, a XXII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjével.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy férfi november 9-én 15 óra körül, egy bevásárlóközpont (Campona - a szerk.) üzlethelyiségéből különböző termékeket eltulajdonítva igyekezett távozni. Az áruház biztonsági őrei megpróbálták feltartóztatni, a dulakodás során az ismeretlen férfi - feltehetően egy pengével - megsebesítette a biztonsági őrt, majd elmenekült a helyszínről. A férfiról fénykép és videofelvétel készült. Ma már ehhez azt is hozzáfűzhetjük, hogy ez lett a veszte. Az ügy részleteit dr. Bató András rendőr alezredestől, a kerületi rendőrkapitányság vezetőjétől tudtunk meg.

- Sikeres volt a felhívásunk és a videofelvétel közreadása, mert egy bejelentő felismerte a pengés rablót, és megkezdhettük az elfogásának körültekintő megszervezését - mondta el lapunknak a rendőrkapitány. Hozzátette: az akciót november 25-én hajnalban hajtották végre a huszonnégy éves férfi budapesti tartózkodási helyén, akit azóta a Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Néhány hónappal ezelőtt már beszámoltunk egy szintén sikeres, példamutató rendőri intézkedésről, amikor a kapitányság tagjai jó helyzetfelismerésének köszönhetően, egy akciófilmbe illő, hosszas éjszakai autóüldözés után fogtak el egy visszaesőkből álló bűnbandát, amelynek tagjai szinte heti rendszerességgel, csuklyában követtek el betöréseket a kerületben. Dr. Bató András rendőr alezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője akkor azt nyilatkozta, az elmúlt évhez képest az első fél évben a kerületben nem nőtt, de nem is csökkent, tehát stagnált a bűnesetek száma. Most, így az év vége felé hasonlókat lehet elmondani, de hozzátette: a közbiztonság megítélésének objektivitását a statisztikák mutatják - 2014-ről csak jövő év elején lesz mérleg, illetve pontos adatok -, a lakosok azonban szubjektív benyomásaik alapján ítélkeznek. Akihez betörtek, az mindent másképp ítél meg. Mire figyeljünk, különösen a karácsony közeledtével? - kérdeztük dr. Bató Andrástól.

- Sokszor elmondjuk, hogy vásárláskor az értéktárgyaikat ne hagyják autóikban, az üzletekben ne tegyék a bevásárlókocsikba vagy a kosarukba, és a táskákra is jobban ügyeljenek - válaszolta a rendőrkapitány. Mint elmondta, az ünnepekre egyébként a rendőrség is fokozottabban készül, folyamatos jelenléttel. A kerület utcáin kihelyezett kamerák hasznosak a megelőzésben - ezeknek köszönhetően csökkent a bűncselekmények száma -, de azért ez nem jelent százszázalékos megoldást. Jobban kell egymásra figyelnünk, ne csak a szomszédok figyeljenek fel a gyanús mozgásokra, hanem az utcákon, üzletekben is legyünk éberebbek a szokásosnál, mert ezzel több bűnesetet megelőzhetünk - figyelmeztetett dr. Bató András.

Temesi László