Ugrás a tartalomra

Emlékezés ötvenhat hőseire

2014. október 30. csütörtök
Emlékezés ötvenhat hőseire

Ünnepi megemlékezést tartott Budafok-Tétény önkormányzata október 22-én a Városháza Dísztermében az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatai és hősei emlékére a kerületi egyházak és civil közösségek, intézmények és pártok képviselői, valamint magánszemélyek részvételével.

Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte az ötvennyolc évvel ezelőtt történt eseményeket. - A forradalmárok kevesen voltak ugyan, de nagyot álmodtak: demokráciát, függetlenséget és szebb jövőt - fogalmazott ünnepi beszédében a kerület vezetője.

A Himnusz közös eléneklése után Szabolcs Attila országgyűlési képviselő rendhagyó módon, kezében egy "megkésett" levéllel állt az emlékezők elé. Mint elmesélte, a székelyzászló-kitűzési akció meghirdetése után kapott egy e-mailt, amelyből megtudta, hogy az 1956-ban Melbourne-be kivándorló Pálos István és felesége varrtak egy székely zászlót, amelyet a Magyarok Háza előtti zászlórúdra még aznap éjjel fel is húztak a magyar lobogó mellé. A melbourne-i magyar, mintegy nekrológként, levelet írt Budafoki Gézának, gyerekkori ismerősének, akinek nevét 2006-ban az 1956-os emlékműbe vésve olvasta. Szabolcs Attila a levél felolvasásával emlékezett 1956 hőseire.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Bibliát hívta segítségül, hogy ünnepi gondolatait megossza a jelenlévőkkel. "Az igazság szabaddá tesz" - idézett János evangéliumából, majd e gondolat köré fűzte ünnepi beszédét, amelyben felhívta a figyelmet az 1848-as, 1956-os és 1989-es események közötti párhuzamra is. Kiemelte, hogy az előrejutás nélkülözhetetlen feltétele mindhárom időpontban a nemzet összefogása volt, ahogyan 2014-ben is, amikor három választáson is a folytatás mellett döntöttek a szavazók.

Az ünnepség további részében Fabók Mariann színművésznő szavalta el a Szózatot, majd a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai adtak elő színvonalas ünnepi műsort, amelyet Görög Zsófia tanárnő tanított be a tanulóknak. Ezt követően a megemlékezők a Városház téren lévő 1956-os emlékműhöz vonultak, ahol koszorúkkal rótták le tiszteletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

Megemlékezés a civil szervezeteknél

A Nagytétényi Polgári Kör a Szelmann-ház falán található emléktábla előtt tartotta 1956-os ünnepi megemlékezését. Lászlóné Varga Éva, a szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a Himnusz eléneklése után Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelem szakos tanára ismertette az "™56-os eseményeket. Az ünnepi műsor Juhász Lajos gitárjátékával folytatódott. Elsőként a Fohász, majd az 56 csepp vér című dalt játszotta el. Kopasz Sándor rendkívüli átéléssel szavalta el Adorján András Mi volt 1956, barátom című versét. Ambrus Károly előadásában Kossányi József 1956. október 23. című költeményét hallgathatták meg az emlékezők. Az ünnepség végén a megjelentek elhelyezték az emlékezés koszorúit a Szelmann-ház falán található emléktáblánál.

Elsőként a Politikai Foglyok Szövetsége XXII. kerületi szervezetének képviselői, majd a Történelmi Vitézi Rend képviselői koszorúztak, az önkormányzat képviseletében Karsay Ferenc polgármester, Szepesfalvy Anna, Németh Zoltán és Zugmann Péter alpolgármesterek helyezték el a koszorúikat. Koszorúkat, virágokat helyeztek el a 803-as Nagytétényi Nagyboldogasszony Cserkészcsapat, a nemzetiségi önkormányzatok, a XXII. tankerületi intézmények, a civil szervezetek, a pártok és a házigazda Nagytétényi Polgári Kör képviselői is.

A Donát-hegyen emlékezett a Baross Gábor-telepi Polgári Kör. A szervezet megalakulása óta még nem kezdődött úgy esemény, hogy Pelikán Imre, a kör elnöke ne lett volna jelen, de most sajnos betegsége miatt nem tudott elmenni a megemlékezésre. Az 1956-os ünnepség Schrenk Éva idézetével kezdődött, melyet a kör elnökhelyettese olvasott fel. Ezt követően Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Kopasz Sándor szavalta el. A megemlékezés személyes gondolatokkal és visszaemlékezéssel folytatódott. Vitéz Lovag Horváth Miklós gyermekkori emlékeit idézte fel és mesélte el a megjelenteknek. Ambus Károly tárogatón játszott és énekelt egy általa írt dalt. A koszorúzás előtt Varga Csilla, a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Általános Iskola tanítója szavalta el Adorján András Mi volt 1956, barátom című versét. Koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester, Sebes Gábor önkormányzati képviselő, a Nagytétényi Polgári Kör, a Baross Gábor-telepi Polgári Kör és annak ifjúsági tagozata, valamint a helyi általános iskola vezetősége.

"A győzelem, ami legyőzte a világot, a mi hitünk"
A kerület vezetőinek részvételével szentelték fel Vitéz Priska József Tamás síremlékét a Budafoki Temetőben

A Budafoki Temetőben Hokker Zsolt evangélikus lelkész felszentelte Vitéz Priska József Tamás "™56-os szabadságharcos síremlékét. Dégi András, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének elnöke elcsukló hangon beszélt egykori barátjához, majd elköszönt tőle.

Hokker Zsolt evangélikus lelkész János apostol első leveléből olvasott fel: "Az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk" - idézte a Biblia sorait a budafoki lelkész. Hozzátette: a temetőnek minden évszakban megvan a maga sajátos hangulata. ͍gy ősszel a fákról lehulló levelek alatt érezzük leginkább azt, hogy miről is beszélnek a sírkövek. Priska József Tamás 1956-ban és az azt követő időszakban sok bajtársától, szabadságharcban és annak következményeiben elesettektől búcsúzott. Tavaly mi vettünk tőle búcsút. Ez a sírkő arról beszél, hogy milyen mulandó is mindez, az élet, a harcok, a győzelem és a szabadság - mondta Hokker Zsolt.

Karsay Ferenc polgármester Hamvas Bélát idézte, majd személyes élményeivel folytatta a beszédét. - A 90-es évek elején, közvetlenül a rendszerváltás előtt ismertem meg Tamást, az uszodába járt úszni, ahol én akkor dolgoztam - emlékezett a polgármester. - Zsigmond Pista kollégánk, "™56-os veterán mutatott be neki. Jó volt hallgatni a két öregember visszaemlékezéseit, beszélgetéseit. Nyiladozó értelemmel figyeltem, hogy mit mondanak, sok mindent akkor még nem értettem igazán. Mindkettőjüknek két dolog fájt nagyon: nem élhettek anyagi biztonságban és erkölcsi elismerést, megbecsülést sem kaptak - idézte fel Karsay Ferenc. Kifejtette: a mai kor egyik legnagyobb problémája, hogy az értékek sem egyértelműek, nincs mihez igazodni. Priska Tamás viszont olyan ember volt, akihez lehetett igazodni - tette hozzá.

Mint ismert, Vitéz Priska József Tamás nyugdíjas éveiben sokat segített rászoruló embereken, és sokat az "™56-os eszme életben tartásáért. Nevéhez fűződik a kitelepítettek emlékműve, az "™56-os sírok rendbetétele valamint a Budafoki Temetőben elhelyezett emléktábla. A sírkőszentelésen az önkormányzat és a politikai foglyok képviselőivel együtt rokonok, barátok gyújtottak mécsest.

VH/Viszkocsil