Ugrás a tartalomra

Elköszöntek a képviselők Szabolcs Attilától

2014. szeptember 26. péntek
Elköszöntek a képviselők Szabolcs Attilától

- A legutóbbi képviselő-testületi ülésen egy díszkardot kapott a Fidesz-KDNP- frakciótól búcsúajándékként, mert a következő ciklusban már nem polgármesterként, hanem országgyűlési képviselőként folytatja a pályáját. Milyen érzések, gondolatok kavarognak ilyenkor önben?

- Nem könnyű a búcsú, hiszen tizenhat évet töltöttem el az önkormányzatnál, és ebből tizenkettőt polgármesterként. Volt időm átgondolni azóta, hogy valójában mit jelent ez a váltás. A polgármesterség szerintem nagyobb feladat volt, hiszen közvetlenül a kerületben élő emberekkel kellett foglalkoznom, illetve sokkal nagyobb döntési jogkörrel és felelősséggel is járt ez a pozíció. Most egy más feladat vár rám, ilyenkor az ember végiggondolja, hogy az előző munkája során, polgármesterként mit sikerült elérnie.

- Elégedett, amikor visszagondol az eredményekre?

- Természetesen az ember soha nem lehet tökéletesen elégedett, de azt hiszem, hogy nem kell szégyenkeznem, illetve szégyenkeznünk, hiszen ez közös munka, egyedül a polgármester nem sokat tud elérni a képviselő-testület és a hivatali munkatársak segítsége nélkül. Hallottam olyan véleményeket, hogy az elmúlt évtizedekben keveset sikerült fejlődnünk más kerületekhez képest, de ez nem igaz.

- Önt a szomszédos kerület déli részének is országgyűlési képviselőjévé választották. Hogyan látja, mennyire sikerült fejlődnie Budafok-Téténynek például a XI. kerülethez képest?

- A XI. kerület egy lényegesen nagyobb és jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező városrész. Azt is figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy nálunk több évszázados a településszerkezet, több száz éves épületeink vannak. A Kossuth Lajos utca rosszul szigetelt házait például igen költséges felújítani, és ezek nagy része ráadásul magántulajdonban van. Ezért indítottuk el újra azt a homlokzatfelújítási pályázatot, amely révén a tulajdonosok támogatást kaphatnak a házaik külső felújítására, hogy javíthassunk a budafoki városképen. Nagyon nagy fejlődés volt Nagytétényben, a helyi városközpont teljesen megújult. Ennek alapfeltétele volt a Metallo-chemia-telep talajszennyezésének felszámolása.

- Nagytétény és Budafok mellett mintha kevesebbet beszélnének Budatétényről. Milyen változások történtek ebben a városrészben az elmúlt tizenöt évben?

- A legfiatalabb városrészünk fejlesztésének a Campona bevásárlóközpont építése, megnyitása adott lendületet. Nagyon komoly tárgyalássorozat előzte meg azt a fejleményt, hogy végül egy területcserével és a korábbi művelődési ház értékének a megfizetésével sikerült létrehozni egy új művelődési házat uszodával és művészeti iskolával. Az uszodát hamarosan európai uniós támogatással korszerűsítik, keressük a lehetőségét annak is, hogy ezt egy külső medencével bővíthessük.

- A legnagyobb fejlesztésekre a hírek szerint Budafokon lehet számítani.

- Budafokon - szintén részben európai uniós támogatással - hamarosan befejeződik a szakorvosi rendelő korszerűsítése. A belső felújítást önkormányzati forrásokból folytatjuk majd. Ezen kívül elindul majd az új piac építése, amelyre a fővárostól mintegy 360 millió forintot nyertünk, és megszületett a jogerős építési engedély is. A régi piac helyén egy szép, új közösségi teret hozhatunk létre.

- Hogyan lesz itt szép közösségi tér, ha ennek a közepén egy bomló falú kínai áruház és egy omladozó régi mozi is található?

- A jelenleg kínai áruháznak is helyet adó volt Szivárvány ?ruház épülete magántulajdonban van. Az áruház tulajdonosának olyan irreális követelései voltak, hogy sajnos nem tudtuk tőle megvásárolni az épületet. A régi mozival azonban komoly terveink vannak, olyan vegyes funkciójú intézményt szeretnénk benne létrehozni, amely hét közben tornateremként szolgálja a környék iskoláit, hét végén pedig rendezvényeket lehet benne tartani. Erre remélhetőleg lesz is forrásunk. A kormány adósságátvállalásának köszönhetően úgy adom át a polgármesterséget, hogy közel kétmilliárd forint van a kasszánkban, miközben nincs adósságunk.

- Mi lesz az úgynevezett "?s-Budafokkal", vagyis a városrész óvárosával?

- A Péter-Pál-kápolna melletti lépcső és a Stáció felújítására is megvannak a források és az engedélyek. Úgy néz ki, hogy ez a munka a jövő év elején elindulhat, és jövő őszre befejeződhet. Az önkormányzat terve az is, hogy az új villamos-végállomás megépítésével párhuzamosan a Kossuth Lajos utcából csillapított forgalmú utca legyen, hosszú távon pedig szeretnénk kiterelni az átmenő forgalmat a hatos útra. A Kossuth Lajos utcában az utóbbi időkben több ingatlant újítottunk fel, illetve vásároltunk meg, hogy a helyükön közparkot hozhassunk létre. A Tóth József utca sarkán például lebontottuk a romos "szellemházat", a Városház téri fabódé helyén pedig szép közpark létesült. Budafok-Tétény egészére vonatkozó fejlesztés, hogy idén a főváros befejezi a csatorna átvezetését a kerületből a csepeli központi szennyvíztisztító felé, és ezzel egy időben az összes csatornázatlan utcánkban csatorna épül. Közel 35 kilométernyi csatorna épülhet meg a jövő év közepére.

- Ha jól tudom, nemrég egy beszédében úgy fogalmazott, hogy úgy adja át a stafétát, mint az a versenyző, aki együtt küzd a csapattársával közös célért, a győzelemért. Hogyan ajánlja a csapattársat a választóknak?

- Azt mondtam, hogy a jelenlegi helyzet - például az ellenzéki pártok rivalizálása - reményt ad arra, hogy a továbbiakban is a csapatunknak sikerül vezetni a kerületet. A legjobb váltófutókkal is előfordulhat azonban, hogy elejtik a stafétabotot, ezt a választást tehát csak akkor tudjuk elveszteni, ha nagyot hibázunk. Azt kérem, hogy aki az eddigi munkánk, eredményeink folytatását szeretné látni, aki a folyamatosságot támogatja, az szavazzon a mi jelöltjeinkre, köztük Karsay Ferencre, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjére.

(VH)



Képviselő-testületi ülés búcsúztatóval

Budafok-Tétény képviselő-testülete szeptember 11-én tartotta meg legutóbbi ülését, ahol 14 napirendi pontról döntöttek a képviselők. Az ülésen frakciótársai ajándékkal búcsúztatták Szabolcs Attila polgármestert, aki a következő ciklusban országgyűlési képviselőként dolgozik majd tovább a kerületért. A testület elfogadta többek között az önkormányzat költségvetésének első fél évi teljesítéséről szóló javaslatot. Ezzel kapcsolatban a Mi a véleménye arról"Ś? rovatunkban olvashatják a képviselők véleményét.