Ugrás a tartalomra

Válasszunk kerületi iskolát!

2014. április 03. csütörtök
Válasszunk kerületi iskolát!

Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk mondta az iskoláról: "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

Immár harmadik éve hívjuk fel óriásplakátokon a szülők figyelmét arra, hogy kerületi iskolába írassák be a kisiskolásokat. Mivel szülői szempontból lehet teljesen logikus döntés a kerületen kívüli iskola választása, például mert egyszerűbb a logisztika, ha a kisiskolás iskolája közel van a (nem kerületi) munkahelyhez, fontosnak tartjuk, hogy a szülők tisztában legyenek saját döntésük súlyával.

Ahhoz, hogy az iskolák jövője biztosítva legyen, az szükséges, hogy minden évben elegendő elsős iratkozzon be. Érthető, hogy a szülőknek nem mindegy, hogy milyen útvonalon vihetik el reggelente a kis elsősöket, és a kerülethatárok játsszák ebben a legkisebb szerepet. Nem árt ezért, ha tudják, hogy minden egyes kerületi gyerekkel, aki nem kerületi iskolába jár, valamelyik iskolánk jövője válik kockázatosabbá. Azt bizton állíthatom, hogy aki jó iskolát keres, annak nem kell a Budapest-térképet böngésznie. A Budafok-Tétényi önkormányzat sok éves következetes munkájának beértek a gyümölcsei: jelentősen javult a helyi oktatás színvonala, az óvodától a középiskoláig. A kerületben a Kossuth Lajos és a Bartók általános iskolában van két tannyelvű, magyar-angol oktatás, illetve az Árpád utcai német nemzetiségi iskolában németül tanulhatnak a gyerekek. A Kolonics György általános iskola erőssége nem utolsósorban a testnevelés, a Herman Ottó iskola az ökológiai nevelésre helyez nagy hangsúlyt. A Budapest-Budafoki református Egyházközség fenntartásába átadott Rózsakerti Demján István Református Iskolában a keresztyén/keresztény nevelést fontosnak tartó szülők találják meg, amit keresnek. Minden iskolánk valamiben a legjobb! Talán az sem véletlen, hogy ma már felsőoktatási intézmény is működik a kerületben. A Tomori Pál főiskola szakközépiskolát is nyitott.

Az elmúlt években az önkormányzat mindent megtett a szakmai-műszaki feltételek biztosításáért. Idén a Baross iskola sportpályája kap sátorfedést, felújítjuk a Bartók iskola udvarát és sportpályát építünk. A Gádor iskolában felújítjuk az iskolaudvart és sportpályát építünk. A Herman Ottó iskolában a kazánházat korszerűsítjük, az udvart felújítjuk és javítunk a tornaterem szellőzésén és árnyékolásán. A Hugonnai iskolában folytatódik a nyílászáró-csere, a Kolonics iskolában pedig a sportudvar felújítása. A Kossuth iskolában a hátsó homlokzatot újítjuk fel, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban a homlokzatot szigeteltetjük, a Kempelen Farkas gimnáziumban sportpálya épül.