Ugrás a tartalomra

Sajtok tömegét hívták vissza a boltokból

2014. november 12. szerda
Sajtok tömegét hívták vissza a boltokból

Budafoki sajtüzem is rákerült arra a listára, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott ki a napokban. A hatóság kilencvenhárom sajtot, illetve sajtkészítményt hívott vissza a polcokról, mert azokat a szavatosságuk lejárta után, hőkezelést követően újra forgalomba hozták, vagy nem megfelelő volt rajtuk a jelölés. Volt olyan üzem, ahol férgektől hemzsegő "alapanyagokat" találtak az ellenőrök.

Lejárt, szennyezett, rovaroktól hemzsegő "alapanyagokból" készített "friss" terméket az ERU budafoki sajtüzeme. Az országos főállatorvos által a nyáron elrendelt tejágazati ellenőrzés folytatásaként a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt ??gyek Igazgatósága (K??I) négy megyében tartott célellenőrzést az elmúlt időszakban. A Bács-Kiskun és Vas megyében található sajtüzemekben csupán apróbb hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök. Egy fővárosi sajtüzemben a K??I vizsgálata során kiderült, hogy rendszeresen hőkezelték a lejárt alapanyagokat és a selejt termékeket késztermékeik előállításához. Az élelmiszer-biztonsági hatóság eddig 160 tonna ilyen, alapanyagnak szánt terméket semmisített meg azonnali hatállyal. A cég készletét zárolták, az üzletekbe kikerült késztermékek visszahívása folyamatban van. A lejárt termékek erősen szennyezettek voltak különböző rovarokkal, férgekkel. A visszahívott, eddig ismert 93 termékről tudni lehet, hogy a fent említett alapanyagokból készültek. A már bizonyítottan jogszabályellenesen előállított sajtokat hívták vissza az értékesítésből. Összesen tehát kilencvenhárom tétel került le a polcokról, köztük híres magyarországi gyártású sajtokkal. A visszahívás oka a legtöbb sajtnál az volt, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyag felhasználásával készültek, magyarán a lejárt szavatosságú sajtokat megolvasztották, újracsomagolták és eladták. A fogyasztóvédők arra figyelmeztetnek, hogy ha tehetjük, vásároljunk inkább termelői árukat, de készíthetünk házilag is sajtot, ami a legbiztosabb módszer az ilyen termékek elkerüléséhez.

Budafokon nemrég egy kisvállalkozó nyitott is egy olyan üzletet, ahol többek között a házi sajtkészítéshez vásárolhatunk eszközöket. A kis boltnak azért is a csodájára járnak az emberek, mert egy olyan talponálló helyén létesítették, amelyből már sokaknak elege volt a környéken.

A kétes alapanyagokból hőkezelés után újra forgalomba hozott sajtok közül visszahívták például az Auchan négy és a Camping több mint tíz kördobozos sajtját. A Camping lapka sajtjai közül is csaknem tíz termék akadt fenn a hatósági ellenőrzésen, de visszahívtak ebből a márkából hét tömlős sajtot is. Ezeken kívül többet kellett levenni az áruházak polcairól a Champignon blöckchen, a Coop, Falujava, a Hortobágy, a Mackó, a Margaréta, a Privát, a Reál, a Tuti tipp és a Vikend márkanevű termékekből. A hatóság figyelmeztet, hogy ezeknek a termékeknek a visszahívása nem feltétlenül azt jelenti, hogy aki korábban fogyasztotta ezeket a sajtokat, egészségkárosodást szenvedett volna. Az eljárásokat főként azért indították, mert a gyártók, illetve a forgalmazók nem tartották be az előírásokat. A szakembereknek egyébként nemcsak Budapesten, hanem Nógrád megyében is bőven akadt dolga, ahol a célellenőrzés eredményeként egy olyan engedély nélkül üzemelő tejpalackozó egység működését tiltották meg, ahonnan naponta 500-1200 liter tejet szállítottak ki. A vizsgálat során több mint 500 liter jelöletlen, nem nyomon követhető, tartályos és már kipalackozott tejet foglaltak le.

A fogyasztóvédők és a zöldek azt javasolják, hogy inkább termelői vagy házi termékeket fogyasszunk, ha pedig nagyüzemi sajtot vásárolunk, jól nézzük meg, hogy mit viszünk haza. A visszahívott termékek részletes listáját elolvashatják a www.huszonketto.hu oldalon és a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal hivatalos weboldalán is.

(VH)