Ugrás a tartalomra

Bevált a szelektív hulladékgyűjtés

2014. június 04. szerda
Bevált a szelektív hulladékgyűjtés

A szelektívhulladék-gyűjtő kukák rendszeréről tartott lakossági fórumot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. projektigazgatója a múlt héten, a Klauzál Gábor Művelődési Központ egyik emeleti kistermében. Bokor István bejelentette: Budafok-Tétényt teljes egészében lefedi az új rendszer, vagyis minden ingatlan kapott szelektív kukákat a kerületben.

Az FKF Zrt. projektigazgatója emlékeztetett: a jó pályázatoknak köszönhetően a fővárosi szelektív hulladékgyűjtési rendszert szolgáló beruházás ötmilliárd forintos költségét százszázalékosan az Európai Unió finanszírozza. Bokor István megemlítette: büszkén jön a XXII. kerületbe, hiszen itt adták át nemrég az ország egyik legkorszerűbb hulladékudvarát, amely kitűnően egészíti ki a szelektív hulladékgyűjtési rendszert. Lakossági kérdésre válaszolva Bokor István megemlítette azt is, hogy az eddig rosszul működő szelektívhulladék-szigetek sem szűnnek meg teljesen a fővárosban, ezeket azonban kalodába zárva rögzítik, hogy ne lehessen kiborogatni a gyűjtőtartályokat.

Eddig 403 ezer szelektív kukát sikerült kihelyezni a budapesti ingatlanokhoz, ezekkel mintegy 200 ezer gyűjtőponton képesek gyűjteni a szemetet - tájékoztatta a fórumon megjelent lakókat a projektigazgató. Mint elmondta, a gyűjtéshez az FKF Zrt. beszerez hatvan új kukásautót is. Ezek korszerű, környezetbarát, gázüzemű IVECO gépjárművek lesznek. Kérdésként felmerült, hogy miért kell a szelektív hulladékot kimosni, mielőtt az új kukákba kerül, hiszen ez nemcsak fáradság az ingatlantulajdonosoknak, hanem növeli a vízdíjat is. Bokor István ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, az öblítést azért kérik, hogy ne büdösödjenek be a tartályok, ez inkább a lakók érdeke, nem a szolgáltatóé. Azzal kapcsolatban, hogy az üvegeket miért nem gyűjtik a házaknál, a projektigazgató kifejtette: ennek technikai okai is vannak, de szerinte az üvegek szelektív gyűjtése a házaknál azért sem valósítható meg, mert balesetveszélyes. Az egyik kerületi lakos közölte: a társasházukban, ahol lakik, nem férnek el a szelektíven gyűjtött hulladékok a 120 literes kukában. Bokor István erről szólva kijelentette: bárki ingyen igényelhet nagyobb kukát az FKF Zrt. területi képviselője, Ledniczky Sándor segítségével. Budapesten egyébként 320 ezer 120 literes és 83 ezer 240 literes tartályt szállítottak ki az ingatlanokhoz, ezzel a budapesti lakosság 66 százalékánál megvalósult az új rendszer.

2013 januárjától a mai napig csaknem 12 ezer tonna hulladékot sikerült szelektíven begyűjteni, amelyet a tervek szerint válogató-hasznosító üzemekben fognak feldolgozni. Az utóbbi üzemekre és egy központi hulladékválogatóra tízmilliárd forintos támogatást nyújt a fővárosi önkormányzat - tette hozzá Bokor István.

(VH)