Ugrás a tartalomra

Nádasdys zongoristát csodálnak Európában

2015. január 28. szerda
Nádasdys zongoristát csodálnak Európában

Mérnökcsaládból származik, de a zene az élete, sorra nyeri a nemzetközi zongoraversenyeket. A szomszédban, Kelenvölgyben él, de a kerületben (is) járt iskolába. Szabó Marcell az idén megnyerte a rangos Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt, majd Spanyolországban harmadik lett, és a sort a párizsi ?Žle-de-France Nemzetközi Zongoraverseny győzelmével zárta. Az ifjú zongoraművész tehát jó évet zárt, sok szép sikerrel, de vár még rá egy nagyobb turné - egy-egy versennyel "fűszerezve" - Spanyolországban, ahova novemberben utazik egy hónapra. Mint elárulta, Rahmanyinov áll a legközelebb hozzá, szinte elválaszthatatlanok. Csaknem húsz évvel ezelőtt, nyolcéves korában ismerkedett meg közelebbről a hangszerrel.

- Az ismerőseink, amikor elköltöztek, itt hagyták a pianínójukat, amelynek annyira megtetszett a hangja, hogy szinte ösztönösen megtanultam a kedvéért kottát olvasni - mesél a "nagy találkozásról". - Budafok-Tétényben, a Nádasdy Kálmán Zeneiskolában jártam három évig Batke Mártához zongorázni. Érdekességként említem meg, hogy ő akkor kezdte tanári pályafutását, és én is kezdő voltam"Ś Nagyon megszerettem a tanárnőt, akivel azóta is baráti a viszonyunk. ? vitt el a Zeneakadémiára, Csáky Katalinhoz meghallgatásra. Ennek köszönhetően tizenegy évesen felvettek az akadémia Rendkívüli Tehetségek Tagozatára, ahol Eckhardt Gábor tanított hét évig. Majd Nádor György és Kemenes András segítette a munkámat. Sokat köszönhetek nekik és más művésztanároknak, akik tanítottak. Csáky Katalint a mai napig mentoromnak és zenei "nagymamámnak" tekintem.

- Ha jól tudom, nemcsak itthon, hanem külföldön is tanult.

- Igen, egy évig a brüsszeli Királyi Akadémiára jártam.

- Mely zeneszerzők bűvöletében élt, illetve él?

- Felsorolni is sok volna, de Lisztet és Rahmanyinovot mindenképp meg kell említenem. Utóbbival tizennégy éves koromban ismerkedtem meg alaposabban, amikor készültem egy olaszországi zongoraversenyre. A "szerelmünk" azóta is tart, szinte elválaszthatatlanok vagyunk.

- Mikor kezdett el zenei versenyeken részt venni, és milyen sikereket ért el?

- Éppen tíz éve, tizenhét évesen, amikor a Zágrábi Nemzetközi Zongoraversenyen második, a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen pedig első helyezést értem el. Azóta is megszakítás nélkül járom Európát. Évente sok versenyen indulok, szerencsére legtöbbször sikerrel, mint az idén is.

- Mik a legközelebbi tervei?

- Novemberben spanyolországi versenykörúton voltam, aztán januárban, Párizsban lesz két koncertem, majd a Müpa következik, mint nagyobb esemény.

- Ha nem koncertezik és versenyez, mivel tölti a szabadidejét?

- Természetesen sokat tanulok, olvasok, hiszen jelenleg a Zeneakadémia harmadéves doktoranduszhallga-tója vagyok.

(Temesi László)