Ugrás a tartalomra

Új emléktábla Cziffra Györgynek

2014. december 07. vasárnap
A világhírű kerületi zongoraművész domborművének másolata méltó helyre került a róla elnevezett művelődési központban
Új emléktábla Cziffra Györgynek

Cziffra Györgynek volt már bronz emléktáblája kerületünkben, utolsó magyarországi lakóháza falán, amelyben évekig élt 1956 előtt. Sajnos ezt nemrégiben ellopták. Az önkormányzat viszont megrendelte ennek kőmásolatát az eredeti alkotójától, S. Hegyi Béla szobrászművésztől. November 29-én a Cziffra Központ külső falára felhelyezett dombormű ünnepélyes avatása után a Cziffra György méltó utódjaként számon tartott Balázs János zongoraművész koncertjét hallgathatták meg a meghívottak.

Budafok-Tétény valamennyi polgára méltán lehet büszke arra, hogy kisvárosunk egyik kulturális intézménye viseli a mester nevét. Mától pedig a Cziffra Ház falán egy művészi alkotás emlékeztet rá, hogy Cziffra György örökké közöttünk marad - közölte Szabolcs Attila, mielőtt Karsay Ferenc polgármesterrel leleplezték az emléktáblát. Az országgyűlési képviselő igazi magyar hazafinak nevezte Cziffrát, aki a kortárs zeneszerzők és a klasszikusok darabjait egyaránt fantasztikus virtuozitással és sajátos stílusban adta elő. Bemutatta és méltatta a dombormű alkotóját, S. Hegyi Bélát is. A szobrászművész arról beszélt, milyen érzés volt 1996 után újra létrehozni az egyszer már elkészített emléktáblát. Leírta az alkotás folyamatát, és bemutatta a művet is. Azt, hogy miért így alkotta meg, ugyanúgy nem lehet megválaszolni, mint azt, hogy miért készített átiratokat zongorára, vagy improvizációkat egy etűdről Cziffra György - jelentette ki. Az említett zeneművekből ízelítőt is kaptak a megjelentek, mert a színházteremben Balázs János bravúros előadásában hallgathatták meg Cziffra György legkedveltebb, leggyakrabban játszott darabjait.

Karsay Ferenctől a nézők még megtudhatták, hogy a Junior Prima díjas zongoraművész nagyon fontosnak tartja Cziffra zenei hagyatékának megőrzését. Ugyanott tanult, ahol a mester is, több Cziffra-versenyen első díjat nyert, tíz éve saját kezdeményezésre önerőből minden évben Cziffra György-hangversenyeket tart. Példaképéhez hasonlóan fontosnak tartja a fiatalok önzetlen segjtését, ingyenes hangszerbemutató koncerteket is tart gyerekeknek. Ezen a délelőttön szintén lehetőséget biztosított a kerületi iskolásoknak egy interaktív koncerten való részvételre. Balázs János koncertjét Cziffra Györgyről szóló filmrészletekkel és életrajzi érdekességekkel egészítették ki. A művész mély és megindító gondolatokat idézett példaképe önéletrajzi kö?nyvéből, az ?gyúk és virágokból. Végezetül megjegyezte: szeretné, ha a közös emlékezés hagyománnyá válna a Cziffra Házban. Az est végén az ünnepség háziasszonya, Szepesfalvy Anna alpolgármester állófogadásra invitálta a vendégeket.

(Kántor Klaudia)