Ugrás a tartalomra

Energiatakarékossági fejlesztés és esztétikai felújítás a Halacska Református Óvodában

2015. január 02. péntek
Energiatakarékossági fejlesztés és esztétikai felújítás a Halacska Református Óvodában

Budapest, 2014.12.10.

Halacska Református Óvoda

1221 Budapest, Törley tér 3-4

Sajtóközlemény

A Halacska Református Óvoda épületének épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva című, KEOP pályázati projekt befejezése

Befejeződött az EU pályázati forrásból finanszírozott, megújuló energiával kombinált energiatakarékossági fejlesztés és a budafoki önkormányzati forrású belső esztétikai felújítás kivitelezése a Halacska Református Óvodában, Budafokon.

A kivitelezés befejezéseként, Budafokon (1221 Budapest, Törley tér 3-4) alatt lefolytatott, sikeres átadás-átvételi eljárással 2014. októberében lezárultak a Halacska Református Óvoda energiatakarékossági és megújuló energia fejlesztésének kivitelezési munkálatai.
A külön szerződésben, elkülönítetten, de szintén 2014 nyarán megvalósított belső, esztétikai felújítás, amihez a Budafoki Önkormányzat 3 millió forintos forrást biztosított szintén elkészült, méghozzá határidőben, és kitűnő minőségben.

A fejlesztés keretében az óvoda kívül-belül jelentős mértékben megújult, az ovisok a 2014/15-ös óvodai évben nemcsak kellemes klímájú és energiatakarékos, de nagyrészt újszerű, esztétikus épületbe járhatnak már. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott energetikai felújítás keretében kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a külső falakat, elvégezték a radiátorok cseréjét, fűtőtestenkénti hőmérséklet-szabályozó rendszert építettek ki, valamint fűtés-rásegítő napkollektorok és áramtermelő napelem panelek kerültek a tetőre. A beruházást 85%-ban európai uniós forrásból finanszírozzák, a projekt zárása és elszámolása folyamatban van.

Az energetikai korszerűsítés következtében az intézmény energiafogyasztása, és így rezsije is jelentősen csökken, az óvodások télen-nyáron kellemes környezetben játszhatnak, sőt, Magyarország széndioxid kibocsátása is jelentősen csökken. Ez utóbbi CO2 (pontosabban szólva: üvegházhatású gáz) kibocsátás csökkenést a szigetelés-nyílászárócsere energia megtakarítása, az új radiátorok hatékonyabb hőleadó-képessége és a radiátoronkénti hőmérsékletszabályozás hatékonyságnövelése mellett a háztetőre szerelt napelemek és napkollektorok megújuló energiaforrásból történő energiatermelése is fokozza.

A beruházás kivitelezési részét az óvodai időszak megkezdésére, azaz 2014. szeptember végére nagyrészt befejezték, az októberi átadás-átvételre csak néhány szerelési munka maradt, az óvoda eközben már szeptembertől fogva zavartalanul üzemelt.A projektzárás most folyik,erre tehát 2014 decemberben kerül sor.

A beruházás alapvető adatai:

- A projekt 2013. decemberében kelt támogató levél szerint támogatásban részesült.

- 2014. február végén aláírásra került a támogatási szerződés.

- 2014. július közepén megkötötték a kivitelezési szerződést a lefolytatott közbeszerzés eredményeként.

- 2014. októberben, határidőben és sikeresen lefolytatták a kivitelezés átadás-átvételi eljárását.

- 2014. decemberében történik a projektzárás.

- A pályázat címe: "A Halacska Református Óvoda épületének épületenergetikai fejlesztése megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

- A pályázat jele: KEOP-5.5.0/B/12-2013-0393

- A pályázati támogatás összege:56 349900,- Ft, mértéke: 85%

- A pályázat kiírója: Az Új Széchenyi Terv keretein belül a Nemzeti Fejlesztési ??gynökség (NF??) volt, e szervezet megszűnésével a projekt támogatása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) került

További információ kérhető: Kristóf Emőke 20/241 8284