Ugrás a tartalomra

Advent a nagytétényi kastélyban

2014. december 07. vasárnap
Advent a nagytétényi kastélyban

Nem kell Bécsig utaznunk, elég csak Nagytétényig elmennünk, ha hamisítatlan barokk hangulatú adventi programra vágyunk. A Száraz-Rudnyánszky-kastélyban, ismertebb nevén a kastélymúzeumban meghitt, ünnepváró hangulat, karácsonyi illat és harminc, iparművészek által feldíszített karácsonyfa, valamint rengeteg családi program várja a látogatókat.

Brunner Márta a Nemzet Színészére, Szabó Gyulára is emlékeztette az összegyűlt érdeklődőket, amikor a tizennegyedik alkalommal megrendezett Adventi kastélynapok megnyitóján Ady Endre Karácsony című versét adta elő. - A kastély és környezete olyan meghitt hely, amely ámulatba ejti az ide betérőt. Ez természetesen így van az év minden napján, de különösen karácsony előtt, advent idején - mutatott rá a nagytétényi helyszín egyik legvonzóbb tulajdonságára Németh Zoltán. Az alpolgármester ezt követően megköszönte az iparművészeknek a múzeum termeiben felállított és egyedi módon feldíszített, szebbnél szebb karácsonyfákat, és mindenki figyelmét felhívta a megnyitót követő árverésre, amelynek bevétele a következő év rendezvényét fogja segíteni. Kiemelte: Budafok-Tétény önkormányzata is igyekszik ebből kivenni a részét, hiszen az idén is több százezer forinttal támogatta a programot, valamint három turisztikai-információs táblát helyeztet ki a kastély felé vezető utakon.. Németh Zoltán az elkövetkezendő hétvégék eseményeiből a Nádasdy művészeti iskola hangversenyére, a táncházra, kézműves-foglalkozásokra és szaloncukor-kóstolásra invitálta a megjelenteket, valamint egy igazi kulturális csemegét is ajánlott, a vasárnaponkénti bútornyitogató tárlatvezetéseket.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum nemrég kinevezett főigazgatója is köszöntötte a megjelenteket. ?géretet tett arra, hogy nemcsak figyelemmel kíséri azokat az érdekes, hagyományokra épülő rendezvényeket, amelyekkel az ide érkezők közelebb kerülhetnek a múzeumhoz, hanem az épület teljes felújítását is szorgalmazni fogja. Hozzátette: reméli, a kastélymúzeumban hétfőn munkába álló új múzeumigazgató segítségével az intézmény még több színes programmal várja majd a látogatókat. Az ünnepi rendezvényen tiszteletét tette Szabolcs Attila országgyűlési képviselő.

(T. A.)