Ugrás a tartalomra

Eskütétel a Nemzeti összetartozás napján

2014. június 19. csütörtök
A trianoni békediktátum évfordulóján tartottak megemlékezést az Országzászlónál
Eskütétel a Nemzeti összetartozás napján

Támogatjuk a kárpátaljai magyar közösséget - hangozott el Nemzeti összetartozás napja alkalmából a nagytétényi Országzászlónál június 4-én. A megemlékezésen mintegy félszáz külhoni magyar tett ünnepélyes állampolgársági esküt és vette át okmányait.

Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere, a kerület országgyűlési képviselője a Nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésen kijelentette: a 2014-es parlamenti választáson elköteleztük magunkat az alaptörvény mellett, a kormány pedig megerősítette, hogy a magyarság egységes nemzet Európában. - Úgy gondolom, az elmúlt években megerősödtünk abban, hogy a jelen és a jövő magyarsága egy osztatlan nemzet Európában. A határon túl és az anyaországban senki ne higgye, hogy a székely magyar román, a felvidéki magyar szlovák, a kárpátaljai magyar ukrán és a vajdasági magyar szerb. Mi mind magyarok vagyunk, egy egységes nemzet részei - fogalmazott Szabolcs Attila.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke beszédében azt hangsúlyozta: a Nemzeti összetartozás napja arra int, hogy nem a honfibú, hanem a cselekvés a fontos. A nemzeti összetartozás nem magától jön létre, azért minden nap munkálkodni kell. A kárpátaljai szövetségi elnöke elmondta: az ottani magyar közösség egyes tagjai a múlt században akár öt ország állampolgárai is lehettek anélkül, hogy elhagyták volna szülőföldjüket. Emberek százezreit terelgették egyik országból a másikba, mintha marhák lennének, anélkül, hogy megkérdezték volna, melyik országban akarnak élni - tette hozzá Brenzovics László. Emlékeztetett: a kárpátaljai magyarság mindezt túlélte és élni akar.

Németh Zsolt (Fidesz-KDNP) parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt négy évben a kedvezményes honosítások révén az ország több mint hatszázezer új állampolgárral gyarapodott. Szerinte a nemzeti összetartozás napján nemcsak 1920. június 4-re, a trianoni békediktátumra emlékezünk, hanem a rendszerváltás időszakára, amikor a Trianonban szétdarabolt magyar nemzet újraegyesítésének folyamata elindulhatott. Idézte Antall József kormányfő huszonöt évvel ezelőtti kijelentését, amely szerint lélekben és érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni.

A megemlékezésen megkoszorúzták az Országzászlót, majd a székely himnusz eléneklésével zárta a rendezvényt a több száz fős közönség. Mint emlékezetes, az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a Nemzeti összetartozás napjává.

sfi