Ugrás a tartalomra

?szi szezon

2014. szeptember 11. csütörtök
?szi szezon

Az ősz legnagyobb eseménye a kerületi gyerekek számára az évnyitó. A nyári festések, felújítások után iskoláink készen állnak a gyerekek fogadására. Új sportpálya várja őket nem egy intézményben, így a Nádasdy iskolában és a Baross Gábor iskolában is. Hivatalos külföldi utam miatt idén sajnos nem tudtam részt venni az évnyitókon, de Karsay Ferenc alpolgármester az én szívemből is szólt, amikor kijelentette: az iskolák akkor is a mieink - ha nem a mieink. Az idei lesz ugyanis a második teljes tanév, amikor már nem az önkormányzat az iskolák fenntartója. Mégis joggal mondhatjuk, hogy a mieink, hiszen az épületekért továbbra is mi vagyunk a felelősek. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kerületi vezetőjével, Mátésné Pataki ?gnessel pedig annyira szoros és jó az együttműködés, mintha nem is két külön hivatalban dolgoznánk. Iskoláink továbbra is népszerűek, van, ahol már ki lehet tenni a "megtelt" táblát, annyi elsős jelentkezett. Ez mutatja, hogy nem hiábavalók az oktatásért tett erőfeszítéseink.

Az ősz másik nagy eseménye a pezsgő- és borfesztivál, idén már a 25. Megtiszteltetés, hogy dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is ellátogatott hozzánk a megnyitóra. Ez is mutatja, hogy rangja van már a fesztiválnak. Évről évre egyre többen jönnek el hozzánk, hogy a színvonalas műsorokat hallgassák és élvezzék a jó borokat. Idén különösen igyekeztünk kitenni magunkért. Remélem, az időjárás is kegyes lesz a negyedszázados jubileumhoz - amikor önök olvassák ezeket a sorokat, már tudni fogják, hogy így volt-e.

A fesztivál nyitóeseménye hagyományosan zenekarunk, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar hangversenye a Klauzál Házban. Mindig telt ház előtt játszanak. Hollerung Gábornak, a zenekar vezetőjének és karmesterének augusztusban volt a 60. születésnapja. Az önkormányzat a zenekarral szövetkezve meglepetést készít elő számára: az életéből vett fényképek vetítésével emlékezünk majd meg a koncerten a jeles eseményről - a gyermekkortól a sikerek csúcsáig.

És végül, közeleg a szüret ideje, vele a hagyományos nagytétényi szüreti felvonulással, szeptember 27-én 12 órakor. Szeretettel meghívom Önöket, vegyenek részt rajta! A felvonulás során két helyszínen, a Bartók lakótelepi Társasház utcai parkolóban (kb. 12.45-kor) és a Kastélymúzeum parkolójában (kb. 13.20-kor) a csikóspárok bemutatják hagyományos táncukat, és fellép a Kicsi Rigók kórus.

A látványos felvonuláson részt vesznek a csikósok, tótok, cigányok mellett a Chevaliers Törley Pezsgőrend tagjai, a Promontorium Borlovagrend tagjai, a Budafoki Fúvósegylet, a Nagytétényi Duna-parti Lovas Klub tagjai, a Kicsi Rigók kórus, diósdi, érdi és szigethalmi hintók, fogatok és lovas kocsik. A napot a szüreti bál zárja a Szelmann-házban (jegyek ott igényelhetők).