Ugrás a tartalomra

Nehéz helyzetben se adjátok fel!

2014. november 26. szerda
Nehéz helyzetben se adjátok fel!

Neves művészek és sportolók közt egy többszörös olimpikon is beszélt sorsáról, a példamutatásról, a családjáról és adott jó tanácsokat a Kempelen Farkas Gimnázium szakmai napján, ahol a diákok bepillantást nyerhettek érdekes és eredményes életpályákba. Szekeres Pál csaknem negyedszázada kényszerült kerekes székbe. Ép sportolóként is bronzérmet nyert a tőrözőkkel a szöuli olimpián, de autóbalesete után sem adta fel, és a paralimpiákon sorra nyerte az arany- és bronzérmeket. Ezzel ő az egyetlen a világon, aki mindkét "világjátékról" érmet, illetve érmeket hozott el. Beszélgetéssé alakult előadásának végkicsengése egy afféle Szekeres-intelem: "Nehéz helyzetben se adjátok fel!" Szekeres Pál példája arra tanít, hogy akaraterővel és jó adag optimizmussal sok mindent el lehet érni. Újra felküzdötte magát a pástra, ahol sorra érte el sikereit, miközben családot is alapított.

- Három gyermekem van és mind sportol - hallgatták a gimnazisták Szekeres Pált. - A legidősebb, a tizenöt éves Palkó és a tizenkét éves fiam, Dani focizik, ikertestvére, Laura pedig teniszezik. Érdekesség, hogy előtte mindhárman vívtak. Igen tehetségesek, még bármi lehet belőlük. Sajnos azt tapasztalom, hogy a mai gyerekek egyre kevesebbet mozognak, sportolnak. Abban a családban, ahol nem kapják meg az impulzust a sportolásra, ott a rendszeres testedzés elmaradhat. A feleségem is válogatott szinten vívott, így könnyebb volt motiválnunk gyermekeinket a sportpályák felé - avatta be a diákokat az életébe a neves sportoló és sportpolitikus. Szekeres Pál évekig az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára volt, jelenleg a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért fáradozik. Arra is felhívta hallgatói figyelmét, hogy nem mindenkinek könnyű az út a sikerig, a végső célig, de nem szabad sose feladni. - Az eredmények eléréséhez nemcsak tudás, kitartás, de szerencse is kell és nem árt a tisztelet és az alázat sem - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy melyik sikerére, érmére a legbüszkébb, így válaszolt:
- Én egyke vagyok, de számomra mindegyik gyermekem egyformán kedves. ͍gy vagyok az érmeimmel is, például az 1979-ben, a serdülő országos vívóbajnokságon szerzett első érmem is olyan fontos helyet foglal el az életemben, mint az alig egy évtizeddel később, a szöuli olimpián elért bronzérmem. Természetesen a paralimpián elért győzelmeimet is jelentős sikerként könyvelem el. Szekeres Pál végezetül beszélt arról is, hogy a gimnazisták használják ki a diákéveket, a tanulás mellett sportoljanak, valódi, és ne virtuális értékek szerint éljenek, kerüljék a "bagót, a narkót" és italt is csak mérsékelten fogyasszanak a különféle bulikon. Törekedjenek az egészséges életmódra.
(Temesi László)