Ugrás a tartalomra

Magához térő gazdaság, új remények

2014. november 26. szerda
Magához térő gazdaság, új remények

A választók és a képviselő-testület bizalmából már az előző ciklusban is alpolgármester voltam. Mivel Karsay Ferenc újonnan megválasztott polgármesternek most már a Fővárosi Közgyűlésben is képviselnie kell a kerületet, az eddigitől eltérően három alpolgármestert választott meg alakuló ülésén a képviselő-testület. Az új felállásban a városüzemeltetés területéből a közterület-felügyelet, a közutak, a vízgazdálkodás és a parkok, zöldterületek fenntartása tartozik hozzám. Terveim között szerepel a köztisztaság javítása, a szigorúbb fellépés a szabályszegőkkel szemben a közterület-felügyeleten keresztül. Ideje jobban szankcionálni a kirívó szabálysértéseket, ehhez megvannak a jogi eszközök. Az illegális hulladéklerakások tetteseinek a felderítéséhez nagy segítséget ad a százhalombattai Hulladékkomandó, egy civil szervezet, amely az önkormányzati képviselők meghívására kerületünkben is már többször akciózott. Az általuk kidolgozott módszerekkel már többször sikerült megállapítani a szemetet lerakók személyazonosságát és feljelentést tenni velük szemben.

Ugyancsak a feladataim közé tartozik az idegenforgalom fejlesztése. A turizmusban komoly fejlődési potenciál van. Az önkormányzat közvetlenül nem, csak szervezőmunkával, a helyi vállalkozók bevonásával tud tenni a lehetőségek kiaknázásáért. A római birodalom határvidékének értékeire épülő Limes szövetségbe való bekapcsolódás, illetve Budapest bornegyedének a megvalósítása ilyen lehetőségek. Ez utóbbi Lics Judit helyi borász ötlete, amit felkarolt az önkormányzat. Régi elképzelés a Törley gyár volt palackozóüzemének, az Oroszlános Udvarnak a hasznosítása Kárpát-medencei borközpontként. Az elgondolásnak annak idején jó visszhangja volt, de a világgazdasági válság elsodorta a reménybeli befektetőket. Most az uniós fejlesztési források, illetve a lassan magához térő gazdaság állapota jogosítanak fel új reményekre.

A környezetvédelemnek jelentős zöldfelületekkel és vízparttal rendelkező kerületünkben különös a jelentősége. Különösen a Duna-part és a többi védett terület értékeinek megóvására fogok odafigyelni. Ugyanakkor a terület kíméletes használata a szabadidősport, a rekreáció céljára egyáltalán nem ellentétes a természetvédelemmel. Kerékpáros és gyalogos utakkal lehet megközelíthetőbbé tenni a Duna-partot, amely már 100 évvel ezelőtt is kedvelt pihenőhely volt. Fontos továbbá a kerületen áthaladó vasúti és közúti forgalomból eredő környezeti és zajártalmak csökkentése további zajvédő falakkal, valamint Budafok városközpont átmenő forgalmának minél inkább a 6-os útra terelése.

A közbiztonság, bűnmegelőzés témakörében a kerületi kamerarendszer bővítését tartom hatékony eszköznek. Már folynak a kerületi rendőrség bevonásával a szakértői egyeztetések, hol és hány kamerát helyezzenek el. Fel fogjuk keresni a XII. kerületet is tapasztalatcsere céljából, mert ott már egy ideje jó eredményekkel működtetik a kamerákat. Természetesen a kerületi rendőrség támogatása és a civil önvédelmi kezdeményezések - pl. a polgárőrség - támogatása és népszerűsítése sem maradhat el.