Ugrás a tartalomra

Újévi szolidaritási segítség Kárpátaljának

2015. január 05. hétfő
Újévi szolidaritási segítség Kárpátaljának

Budafok-Tétény már eddig is számtalanszor fejezte ki szolidaritását a határon túli magyarsággal. Szabolcs Attila országgyűlési képviselő kezdeményezésére most az önkormányzat asztali számítógépeket, monitorokat, és az ehhez tartozó kiegészítő eszközöket adományozott az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium részére, ahol 141 magyar diák tanul.

Kovács Péter, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium igazgatója tavaly novemberben levélben fordult Szabolcs Attilához, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnökéhez segítségért, amelyben számítógépeket kért az intézményük részére, mivel a rendelkezésükre álló eszközpark elavult. Budafok-Tétény Önkormányzata nevében Karsay Ferenc polgármester is az ügy mögé állt, így 2015-január 5-én sor kerülhetett az eszközök átadására.

""A határon túli magyarok megsegítése úgy gondolom minden magyar ember feladata. Szabolcs Attila országgyűlési képviselő kérésére rögtön szerettünk volna segíteni. Számunkra ez egy küldetés, hiszen magyar nyelven tanuló iskolások kapják ezeket a számítógépeket. A hivatal számára már nélkülözhetőek ezek az eszközök, de a gyerekeknek még nagy segítséget nyújthatnak a tanulásban."" - emelte ki Karsay Ferenc polgármester.

Az eszközöket Pozdena Zsolt alkonzul, az Ungvári Magyar Főkonzulátus képviseletében vette át Budapest XXII. Kerületi Polgármesteri Hivatalában Szabolcs Attila országgyűlési képviselőtől, Karsay Ferenc polgármestertől és dr. Répás Judit aljegyző asszonytól. A főkonzulátus vállalta az eszközök biztonságos szállítását Kárpátaljára.

Az eseményen Szabolcs Attila arra kérte a magánembereket, a civil szervezeteket, az egyházakat, az önkormányzatokat, hogy az új évben fokozottan fejezzék ki szolidaritásukat az Ukrajnában élő magyarok közösségei és intézményei mellett, mert Kárpátalján, a szülőföldjén élő majd 150 ezres magyarságnak erőt ad a nemzeti összetartozás bármilyen apró, de gyakorlati megnyilvánulása.