Ugrás a tartalomra

BOR?SZ-ZENÉSZ HÉTVÉGE A ROZ?RIUMBAN

2014. május 31. szombat
BOR?SZ-ZENÉSZ HÉTVÉGE A ROZ?RIUMBAN

Kilencedik alkalommal rendezik meg az önkormányzat támogatásával a Kárpát-medencei borászok és zenészek találkozóját a budatétényi Rozáriumban. A program nyitónapján, este hat órától Ferenczi György és a Rackajam játszik. Ferenczi György 1993-ban nyerte el a világ legjobb szájharmonika-játékosa címet Trossingenben. 2001-ben EMERTON-, 2004-ben ARTISJUS-díjat nyert. Zenekarával fúziós zenét játszik, egyre határozottabban a népzene felé fordulva. Az utóbbi években nagy visszhangot keltett a zenész és bandája Petőfi-feldolgozásaival.

Ferencziéket követően a fesztivál első napján a Düvő lép a színpadra. Az együttes magyar népzenét játszik, elsősorban a hagyományokat őrző stílusban. 1981-től koncertezik önálló zenekarként. Az együttes Magyarországon több rangos fesztivál résztvevője volt, de eljutottak más országokba is, például: a Benelux államok, Spanyolország, Franciaország, Törökország, Finnország, Görögország, Ausztria, Izrael, Lengyelország, Portugália, Svédország, Luxemburg, USA, Mexikó, Kanada, Puerto Rico.

A borásztalálkozó második napján, délután a blueszenéé a főszerep. Öt órától a Hobo Blues Band egykori basszusgitáros legendája, Póka Egon és barátai tartanak koncertet. ?ket követi a virtuóz örmény tangóharmonikás, David Yengibarjan, majd a jazz egyik hazai csúcszenekara, a Balázs Elemér Group lép fel. A nap végén a puskakezű gitáros, Both Miklós mutatkozik be új zenekarával, a Palimo Storyval.

A fesztivál zárónapja, június elseje, vasárnap a Makám gyerekműsorával indul, délután négy órakor. Fél hatkor a Bazseva játszik, amely 2013 januárjában alakult, de a tagok már csaknem egy évtizede ismerik egymást, és egyéb formációkban már zenéltek és zenélnek is együtt. Az együttes sikeresen mutatkozott be a Fölszállott a páva vetélkedőn, fiatal tagjainak mindennapjait átszövi a magyar népzene szeretete: hivatásszerűen zenélnek és tanítanak. A Bazseva a hagyományos vonószenekari felállásnak megfelelően alakult ki: hegedű, brácsa, bőgő egészül ki cimbalommal és két női énekkel. A vasárnapi csúcspont pedig olyan koncert lesz, ahol Lajkó Félix és zenekara együtt muzsikál majd Dresch Mihállyal, aki természetesen elhozza magával a Dresch quartettet is. Miközben a kiváló zenészek játékát hallgatjuk, idén kóstolójegy nélkül vásárolhatunk és kóstolgathatunk a kiváló határon túli és hazai magyar borokból.

(VH)