Ugrás a tartalomra

Száz gyerek rúgta a bőrt a Szent Mihály Kupán

2014. szeptember 25. csütörtök
Száz gyerek rúgta a bőrt a Szent Mihály Kupán

Ha a magyar labdarúgás mai helyzetét nézzük, már az is öröm, hogy kerületünkben még mindig ennyi gyermek hódol ennek a viharvert sportágnak. Látva a gyermekek lelkesedését a Pokorny József Sorttelepen megrendezett XII. Szent Mihály Labdarúgó Kupán, még abban is reménykedhetünk, hátha egyszer éppen az itt focizók közül kerül ki a jövő Puskása vagy Albertje. Idén megint a Kossuth iskola diákjai taroltak, mindkét korcsoportban az élen végzett a csapatuk.

Kora reggeltől délig pattogott a labda a Pokorny József Sporttelepen, a harmadikosok és a negyedikesek a kis, az ötödikesek és a hatodikosok a nagy pályán fociztak. Nem kellett megszakadniuk, mert itt nem kétszer negyvenöt percig, hanem mindössze egyszer tizenöt percig tartottak a meccsek. Igaz, nem 11-11, hanem csak 6-6, illetve 8-8 játékos kergette egyszerre a labdát a kis, illetve nagy korcsoportban. A kerületből tíz általános iskola nevezett, ami azt jelenti, hogy összesen, a tartalékokkal együtt csaknem száz gyerek élvezte a játékot a szeptemberi napsütésben. S éppen ez a célja ennek a kupának, hogy minél többen mozogjanak a szabadban. Immár több mint egy évtizede találta ki a Budatétényi Polgári Kör elnöke, Kolláthné Hollóssy Rita, hogy a Szent Mihály-napok keretében tartsanak focinapot, és jó partnerre lelt ebben Zsidákovits ?gostonban, a Budatétény SE elnökében, aki azóta is helyet ad a rendezvénynek. Tőle kérdeztem, míg néztük a pályán lévő csatározásokat, hogy a tizenkét év alatt bukkantak-e tehetségekre.

- Itt nagy sportélet van, a foci az első - válaszolta. - Sok tehetség nőtt már ki innen, akik különféle akadémiákhoz, sőt még Németországba is kerültek. Mindig jó kis meccseket láthatunk itt, bízzunk benne, hogy felbukkannak újabb tehetségek. Gyerekkorban még lépésben vagyunk a világ futballjával, de hogy mi történik később... Egy biztos, hogy a Kossuth iskola hagyományaihoz híven, most is tarolt, mindkét korcsoportban diadalmaskodott - a második helyen a Baross, illetve a Herman, a harmadikon a Rózsakerti és a Baross iskola végzett a kis, illetve a nagy korcsoportban. Az eredményhirdetés előtt megkoszorúzták Pokorny József fia, Vitéz Pokorny Endre emléktábláját. Özvegye, Éva asszony elmondta, férje 2006-ban bekövetkezett haláláig mindig itt szurkolt a gyerekeknek Zugmann Péter alpolgármesterrel együtt. Az alpolgármester is nagy focirajongó, mint lapunknak elmondta, ha ideje engedi, az önkormányzat csapatában, a BMTE-pályán rúgja a bőrt.

(Temesi László)