Ugrás a tartalomra

Negyed évszázad három szemszögből

2014. szeptember 14. vasárnap
Negyed évszázad három szemszögből

A 25. jubileumi Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál Fröccsteraszán kerekasztal-beszélgetést tartottak, melynek műsorvezetője Stumpf András újságíró volt. Az elmúlt 25 évről szóló est beszélgetőpartnerei Németh Zsolt államtitkár, Karsay Ferenc polgármesterjelölt és Skrabski Fruzsina pincetulajdonos, dokumentumfilmes riporter voltak.

A negyed évszázados pezsgő- és borfesztiválról Karsay Ferenc kifejtette: a több száz éves helyi hagyományokat tisztelnünk és ápolnunk kell. Évről évre észrevehető a programok színvonalának emelkedése és a látogatók számának növekedése. Skrabski Fruzsina nagyon örült a meghívásnak, hiszen így itt is bemutatkozhatott a Balaton-felvidéken készült boraival. - Több fesztiválon voltam már, így van összehasonlítási alapom. Ez a budafoki pezsgő- és borfesztivál nagyon pörgős, de ugyanakkor színvonalas is - fejtette ki a riporter. Németh Zsolt néhány adat ismertetésével mutatta be borkultúránkat. Emlékeztetett: Budafok felszíne alatt 120 kilométernyi pincerendszer található, és a magyar borászat hatvan százaléka valamilyen szempontból kapcsolódik ehhez a kerülethez. - Amikor 1989-ben megalakítottuk a helyi Fideszt és bekerültem a helyi közéletbe, akkor láttuk meg a többiekkel együtt az itt rejtő lehetőségeket - emlékezett a politikus.

Amikor a moderátor Tusványosról, az erdélyi szabadegyetemről kérdezett, Németh Zsolt kifejtette: a budafoki és az erdélyi rendezvény közötti kapcsolat, hogy mindkettő ugyanabban az évben született, valamint hogy a borsátor elengedhetetlen eleme Tusványosnak is.

- Mindkettő egy ébredés időszaka! - tette hozzá Németh Zsolt. Tusványos kapcsán előkerült a civil szervezetek szerepvállalása is a politikában, a közösségi életben. - A XXII. kerületben nagyon fontos és tevékeny a civil élet - közölte Karsay Ferenc. Mint mondta: kis közösségként jól ismerjük egymást és így jól tudunk együttműködni. ?szinték az emberek és partnerként kezeljük egymást, ennek köszönhetően a kerületünkben gördülékenyen folynak a dolgok. A borászok térképén már ott szerepel a Garamvári Pincészet és a Törley pezsgőpincészet - emelte ki az alpolgármester. Elképzelhető, hogy a közeljövőben Budapest bornegyede Budafok lesz, mint ahogy Grinzing Bécsé? - kérdezte Stumpf András. - Ez sok szereplőn múlik és hosszú folyamat eredményeképpen képzelhető el - válaszolta Karsay Ferenc. - Mindez akkor teljesülhet, ha az ide érkező közönség jól érzi magát, valamint a pincékben minőségi, jó borokat töltenek a poharakba - fűzte hozzá. Utolsó kérdésként a babaúszás fontosságáról kérdezték a kerület alpolgármesterét, aki - mint ahogyan erre Németh Zsolt is felhívta a figyelmet - a magyarországi csecsemő- és babaúszás szülőatyjának is tekinthető. - Mind a négy gyermekemnél alkalmaztam ezt a mozgásformát, és csak pozitív hatásairól tudok beszámolni. A jótékony hatásai mellett talán az a legfontosabb, hogy a családok olyan élményeket tudnak megélni a gyermekeikkel, amit nem szabad kihagyni - mondta el az alpolgármester.

A kerekasztal-beszélgetés hölgy tagja, Skrabski Fruzsina két és fél hónapos gyermekével érkezett a fesztiválra, így a beszélgetés után úgy döntött, hogy ahogy eljön az ideje, talán ő is kipróbálja Lujzával a babaúszást.

(Viszkocsil Dóra)