Ugrás a tartalomra

Éjszakai hajsza a betörőbanda után

2014. június 19. csütörtök
Éjszakai hajsza a betörőbanda után

Szathmáry Király ?dám kerületi rendőr főtörzsőrmester április 4-én három rendőrtársával együtt kiadós autós üldözés után elfogott egy veszélyes betörőbandát. A bátor rendőröket az önkormányzat támogatásával ünnepélyesen megjutalmazták.

Dr. Bató András rendőr alezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője az éves munkájuk értékelésén elmondott beszédében kiemelte a példamutató, eredményes intézkedést és a jó helyzetfelismerést, aminek köszönhetően április 4. éjszakáján elkapták a csuklyás betörőket. Arra kértük Szathmáry Király ?dámot, idézze fel az ominózus éjszakát:

- Lakossági bejelentésre mentünk a Galga utcába, ahol egy ismeretlen gépkocsi állt hosszasan - kezdte történetét a főtörzsőrmester. - Azért volt a bejelentőnek gyanús az idegen jármű, mert előtte a környéken az éjszakai órákban többször volt lakásbetörés. Úgy gondoltuk, hogy tisztes távolságban, feltűnés nélkül várakozunk, ezért a szolgálati gépkocsinkat civil autóra cseréltük, elterelve magunkról a bűnözők figyelmét.

- Mikor vált izgalmassá a várakozás?

- Amikor megpillantottuk a három csuklyás férfit egy házból kijövet, amint vittek valamit a kocsijukhoz. Amikor azonban megkezdtük az intézkedést, menekülni kezdtek, mi pedig üldözőbe vettük őket.

- A filmekben látott autós üldözést képzeljünk el?

- Igen. Már hajnalodott, kihaltak voltak a kerület utcái, tehát biztonságosan követhettük a betörőket, akiket egy kiadós hajsza után sikerült elfognunk.

- Civilben voltak, elhitték, hogy rendőrök? Nem tanúsítottak ellenállást?

- Határozott fellépéssel, hangos szóval, úgy látszik, hitelesek voltunk, mert érezték, jobban járnak, ha megadják magukat, mint ha ellenállnak. Súlyosbítaná a helyzetüket, ha hivatalos személy ellen erőszakot követnének el. Egy kis kergetőzés után két betörőt sikerült elkapnunk. A harmadik tovább menekült, de később ő is meglett.

- Egyébként mennyit fut százon?

- Nem tudom, de elég jó vagyok rövidtávon. Egy rendőrnek inkább gyorsnak kell lennie, hogy hamar utolérhesse a menekülő személyt, bár sokszor a kitartás sem árt.

- Volt már hasonló üldözéses esete?

- Persze. Többször is kellett már üldöznöm bűnözőt, akik közül szerencsére sokat elfogtam.

- Életveszélyben is volt már?

- Merem hinni, hogy nem, de soha nem lehet tudni egy bűnöző rejtett szándékát. Azt sem, hogy van-e nála valamilyen fegyver, ezért óvatosnak kell lenni.

- Verekednie sem kellett soha?

- Nem szeretem ezt a szót. Fogalmazzunk úgy, nem kellett még komolyabb testi kényszert alkalmaznom"Ś

- Pedig láthatóan jó erőben van.

- Évekig bokszoltam és kendóztam, de éles helyzetben inkább a rendőrségen tanult önvédelmi fogásokat igyekszem alkalmazni.

- Nem fél a kétméteres, "szekrény" alkatú bűnözőktől sem?

- Nem szoktam. Azért az egyenruhának és az erélyes fellépésnek van visszatartó ereje, no meg az önvédelmi fogásoknak...

- A betörőbanda elfogása után elismerték az ön munkáját is. Hátradőlhetnek?

- Jólesett, hogy gondoltak ránk, de ez nem jelenti azt, hogy most már ülhetünk a babérjainkon. Ébernek kell lenni, mert a bűnözők sem alszanak. De a legjobban annak örülök, hogy a betörő bűnbanda elfogása után a kiemelkedő bűncselekmények az elmúlt hetekben, hónapokban megszűntek Budatétényben.

(Temesi László)