Ugrás a tartalomra

Párbeszéd a civilekkel és az egyházakkal

2014. december 07. vasárnap
Párbeszéd a civilekkel és az egyházakkal

December 4-re A kerület jövője - a jövő kerülete címmel invitáltam megbeszélésre a kerület életében a maguk területén meghatározó szerepet játszó civil szervezetek és egyházak képviselőit. Ebből az alkalomból fogom majd bemutatni a kerület társadalmi kapcsolataiban újonnan feladatot kapó személyiségeket is, így Szepesfalvy Anna alpolgármestert és Vizi Sándor tanácsnokot. A megbeszélésen a szakemberek prezentációt mutatnak majd be az Integrált településfejlesztési stratégia munkaanyagáról, amelyhez várjuk a lakosság észrevételeit. Ezt a dokumentumot a kedves olvasók megtekinthetik a Budafokteteny.hu honlapon is.

A kerület fejlesztési koncepcióinak felülvizsgálatát többek között az Európai Unió új költségvetési ciklusa teszi szükségessé, amellyel új lehetőségek és új kihívások is várnak a városfejlesztésre. Ugyancsak fontos, hogy Budafok-Tétény a főváros kerületeként igyekszik csatlakozni Budapest elképzeléseihez, és középtávú célkitűzését Magyarország fővárosáéhoz hangolja.

A városfejlesztési koncepció hosszú távra, 10 évet meghaladó időszakra szól. Természetes, hogy ennyi idő alatt különböző fejlesztési elképzeléseket követő politikai erők váltják egymást a kerület vezetésében. Sajnos ennek lehet olyan mellékhatása, hogy az egymásnak ellentmondó tervek a hatékonyságot rontják. Ezért szükséges olyan értékek és minimumok meghatározása, amelyet a településen lakók közös elhatározással fontosnak tartanak. Változnak a pénzügyi lehetőségek, változik a gazdaság szerkezete, a társadalom összetétele, és változik a természeti környezet is. A koncepciónak figyelembe kell vennie ezeket a változásokat. Az értékek állandósága, illetve a rugalmasság egymásnak ellentmond, ezt az ellentmondást is fel kell oldani, az egyik nem mehet a másik rovására.

A település jövőképén belül kell a közösség érdekeinek legjobban megfelelő megoldást adni a legfontosabb társadalmi, gazdasági, műszaki, intézményi és környezeti problémákra, Meg kell mutatni az alkalmazkodás lehetőségét a hazai és nemzetközi fejlődési trendekhez, és összhangba kell hozni a lakossági, a vállalkozói és egyéb csoportok, valamint a helyi politikai döntéshozók érdekeit. A településfejlesztési koncepció elkészítése széles körű társadalmi egyeztetést igényel, mely során nemcsak a döntéshozók és az adott fejlesztési területek (turisztika, közlekedés, oktatás, intézményi rendszer, újrahasznosítható energiafelhasználás, városüzemeltetés) szakembereinek bevonására, hanem a vállalkozói, lakossági vélemények megismerésére is szükség van.

Ezután a Szomszédok piaca és a Játék utca térségében megvalósuló közterületi rehabilitációs programot mutatom majd be a meghívottaknak, ami a TÉR-KÖZ pályázat egyik projektje. Budafok egyik legnagyobb parkja fog itt létrejönni, aminek az elnevezésére az önkormányzat pályázatot ír majd ki. Az Önök javaslataira is számítunk!