Ugrás a tartalomra

Az "unokázás" a csalók legújabb trükkje

2015. február 04. szerda
Az










Azzal hívják fel az idős embert, hogy az unokáját baj érte, elrabolták, pénzre van szüksége, és sokan el is mennek a bankba, kiveszik és odaadják megtakarításaikat.

A klasszikus eset, amikor valamilyen szolgáltató, önkormányzat, segélyszervezet nevében csöngetnek be - általában délelőtt, kora délután, amikor kevesen járnak az utcán - a gyanútlan idős emberekhez, és a lakásba bejutva elviszik a pénzt. Népszerű az "unokázás" is, amikor azzal hívnak fel valakit, hogy az unokáját baj érte, esetleg elrabolták, és pénzre van szükség. Ilyenkor pedig sokan el is mennek a bankba, kiveszik és odaadják a pénzt, és csak ezután hívják fel a családot. Gyakori trükk az is, hogy valamilyen olcsó, nagyáruházban vett "lábáztatóról" hitetik el az idős emberekkel, hogy az valamilyen méregtelenítő, energetizáló, gyógyító csodaszer, és több százezer forintot is kifizettetnek érte.

Németh ?gnes, az ORFK Bűnmegelőzési és ?ldozatvédelmi Osztályának azt tanácsolta, minden ilyen esetben azonnal értesítsük a rendőrséget, és igyekezzünk minél több információt megjegyezni az elkövetőkről (személyleírás, rendszám). Fontos az is, hogy figyeljünk egymásra, vegyük észre az idegen autót - tette hozzá az osztályvezető.

Forrás: www.hirado.hu