Ugrás a tartalomra

Vén diákok virágcsokrokkal, zászlóval

2014. június 19. csütörtök
Vén diákok virágcsokrokkal, zászlóval

A hagyományokhoz híven a Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az összes terem, a folyosók és az udvar is virágdíszbe öltözött a nyolcadikos évfolyam tiszteletére a ballagáson. Régi szokás már, hogy a Kossuthban ezen az ünnepségen a végzősök elköszönnek az iskola tanulóitól és a tanároktól.

Jankovics Lili és Bárány Eszter, a Kossuth iskola nyolcadikosai nem a szokásos beszéddel készültek. ?k inkább az elmúlt nyolc évüket mesélték el, vicces és tanulságos történeteken keresztül. Sok-sok vers és dal hangzott el a ballagási ünnepségen, amelyek útravalóul szolgálhatnak az elballagó diákoknak. A hetedik évfolyam is búcsúzott a nagyoktól, közös énekkel és versekkel. Az elballagó nyolcadikosok átadták a hetedikeseknek az iskola zászlaját és rákötötték a saját osztályuk szalagját a lobogóra. Az intézmény fennállásának 100. évfordulója óta az iskola emlékkönyvébe bekerül a végzős diákok neve és fényképe is. Szintén Kossuthos hagyomány, hogy a nyolcadikosok egy szimbólumot választanak, amelyről kitűzőt készítenek az udvaron felállított pavilonra. Idén a kolibrire esett a választás. Az is régi szokás már, hogy az elsősök színes lufikat adnak át az elballagó diákoknak, amit ők a magasba engednek az iskola udvaráról.

A ballagási ünnepség a Kossuth iskola igazgatónőjének beszédével zárult.

- Mindannyian nagyon értékes emberpalánták vagytok, de az álmok megvalósításáig még sokat kell tennetek! - hangsúlyozta Turgyánné Ignácz ?gnes. - ͍gy van ezzel a szimbólumként választott kolibritek is, hiszen naphosszat csak gyűjti a nektárt az életben maradáshoz. Ne hagyjátok, hogy a céljaitokhoz vezető útról letérítsenek benneteket - fűzte hozzá a tanárnő. Bejelentette: az idén az iskolában rendkívül jó tanulmányi eredmények születtek, amelyet a rengeteg kiosztott könyvjutalom és oklevél is bizonyított. A 48 végzős diákból huszonhatan vettek részt két tanítási nyelvű képzésben. Tizenöten rendelkeznek már középfokú államilag elismert nyelvvizsgával, és minden diák felvételt nyert valamelyik középiskolába. Tízéves hagyomány már, hogy a felvételit követő időszakban alapos ismétlésbe kezdenek a diákok, hogy az év végi záróvizsgát (matematika, angol, történelem, magyar, informatika) minél jobban meg tudják írni. Ez a tudás hatalmas segítség a középiskola első évében, hiszen a diákok felfrissített tudással kezdhetik az évet - emelte ki az igazgatónő.

(V. D.)